Legfeljebb 18°C-ig lehetne felfűteni az épületek belső tereit az Európai Unióban egy brüsszeli ötlet alapján. A V4NA nemzetközi hírügynökség megkérdezte erről az uniós bürokratákat, akik nem cáfolták, hogy korlátozni akarják az épületek fűtését.

A V4NA nemzetközi hírügynökség a napokban számolt be arról, hogy a brüsszeliták egy olyan ötleten dolgoznak, amelyben meghatároznák, hogy mennyit fűthetnek a háztartásokban és a középületekben.  

Legfeljebb 18°C-ig lehetne felfűteni az épületek belső tereit az Európai Unióban egy brüsszeli ötlet alapján. (illusztárció)Forrás: shutterstock

A V4NA egy forrása szerint megtiltanák, hogy 18°C-nál melegebbre fűtsék a belső tereket. Megkérdezték az unió vezető politikusait arról, hogy hogyan képzelik el a gyakorlatban ezt az intézkedést, és hogyan ellenőriznék a rendelet betartását.

A brüsszeliták nem cáfolták meg, hogy létezik ilyen tervezet az asztalon. Nem kizárt, hogy már arra az időszakra készülnek, amikor nem érkezik több orosz földgáz az Európai Unióba. A bürokraták ugyanis hetek óta azon dolgoznak, hogy az Oroszország elleni szankciókat kiterjesszék az energiaszektorra is. A szénimport betiltásáról már döntöttek, most pedig a földgázra szeretnének embargót bevezetni – annak ellenére, hogy több tagállamban is az ipari szereplők arra figyelmeztettek, hogy beláthatatlan következményekkel járna egy ilyen lépés.

Brüsszel most már azt sem titkolja, hogy honnan érkeznek az utasítások, és kinek az akaratát teljesítik. Soros György fia, Alex a közösségi oldalán nyilvánosan adta ki az ukázt a brüsszeli bürokratáknak. A Soros-kölyök azt a hírt osztotta meg, hogy a Shell szigorítja az orosz olajvásárlásra vonatkozó korlátozásokat, majd ennek kapcsán azt írta, hogy

nem hagyatkozhatunk a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégekre, hogy helyesen cselekedjenek. Ukrajna érdekében az EU-nak olaj- és gázembargót kell bevezetnie"

Ha az Európai Unió ezt meglépné, a közeljövőben olyan is előfordulhat, hogy megbénul a gyógyszeripar, de a vegyipar, az acélipar, az autóipar, a papíripar és az élelmiszeripar is teljesen leállhat. Az iparágak segélykiáltásaira a brüsszeli bürokraták csupán egyetlen megoldást javasoltak: mindenki fogyasszon kevesebb gázt, így büntetve ezzel Oroszországot. De néhány tagállam kormánya is ebben látja a megoldást.

Az utóbbi időszakban egyre több tanulmány is arra a következtetésre jut, hogy a 18 fokos hőmérséklet az ideális az épületekben. De van olyan publikáció, amely szerint a házakban a folyosókat és a hálószobákat elegendő 15-18°C-on tartani.

Számos tanulmány jelent meg a témában az utóbbi időben.Forrás: V4NA