Újabb rakétacsapások érték Dnyipropetrovszkot és Odesszát, az ukrán elnök szerint Oroszország felkészült rá, hogy újabb komoly veszteségeket szenvedjen, a felszabadított területeke lassacskán visszatér az élet a normál medrébe. Ez történt az éjszaka.

Zelenszkij csak az orosz veszteségekről beszélt

A megszállók további erőket halmoznak fel Ukrajna keleti részén. Erősítést építettek ki a harkovi régióban, megpróbálva növelni a nyomást Donbászban. Már több mint 23 000 katonát veszítettek az értelmetlen háború csatáiban, és nem hagyják abba. Tudjuk, hogy az orosz parancsnokság újabb nagy veszteségekre készül - fogalmazott éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint az orosz parancsnokság jól tudja, hogy az elkövetkező hetekben több ezer orosz katona fog meghalni, és további ezrek fognak megsebesülni. Minden orosz katona megmentheti az életét. Jobb, ha túlélsz Oroszországban, mint a mi földünkön halj meg!" - mondta Zelenszkij.

Orvosi vizsgálatra váró ukrán katonák, akik egy elhagyott épületbe húzódtak be pihenni Kramatorszk közelébenForrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Összegzése szerint az ukrán erők már több mint ezer orosz tankot semmisítettek meg. Majdnem kétszáz orosz repülőgépet, csaknem két és fél ezer páncélozott harcjárművet. Úgy véli, ez a háború már annyira meggyengítette Oroszországot, hogy nem tudnak elég kaonai felszerelést felvonultatni május 9-én, a moszkvai katonai parádén.

Újabb rakétacsapások

Volodimir Zelenszkij beszámolt arról, hogy a nap folyamán az oroszok ismét rakétákat lőttek ki Dnyipropetrovszk területére és Odesszára. Az orosz csapatok újra és újra bebizonyítják, hogy Odessza lakossága ugyanolyan ellensége Oroszországnak, mint az összes többi ukrán. Megsemmisült az odesszai repülőtér kifutópályája. Természetesen újjá fogjuk építeni, de Odessza soha nem fogja elfelejteni az ilyen orosz hozzáállást - fogalmazott.

Aktív helyreállítás

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Ukrajnánk megszállt részébe visszatérjen a normális élet. A humanitárius hivatalok munkája a megszállt települések 93%-án már megkezdődött. Aknamentesítjük a felszabadult területet. Naponta több tucat település kerül fel azok listájára, ahol az aknamentesítést befejezték. A felszabadult települések 69%-a ismét teljes jogú önkormányzattal rendelkezik. Helyreállítjuk az áramellátást, a kommunikációt, a vízellátást és a gázszolgáltatást. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ismét legyen orvosi ellátás, oktatás és működjenek a pénzintézetek - mondta videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Tüzet nyitottak az oroszok

Az orosz erők támadó hadműveleteket hajtottak végre Barvinkove, Izjum és Szlovjanszk közelében is.

Donyeckben és Luhanszkban az ukrán erők azt állítják, hogy az elmúlt 24 órában kilenc orosz támadást vertek vissza, nyolc harckocsit, egy tüzérségi rendszert, huszonnégy páncélozott harcjármű-egységet, egy speciális járművet és öt autót (köztük két üzemanyagszállítót) semmisítettek meg. A légvédelmi egységek hét UAV-t és két Szu-25-ös repülőgépet lőttek le.

Ukrán ágyúzásról beszélt az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők által a Herszon régió falvaiban végzett ágyúzások során civilek haltak és sebesültek meg - jelentette vasárnap hajnalban az orosz RIA hírügynökség.

A minisztérium közölte, hogy az ukrán erők egy iskolát, egy óvodát és egy temetőt lőttek le Kiszelivka és Shiroka Balka falvakban. Nem adtak tájékoztatást arról, hogy hány ember halt meg vagy sebesült meg, és hogy mikor történt az ágyúzás. Ukrajnából nem érkezett válasz a jelentésre.

Függyetlen forrás egyelőre nem tudta ellenőrizni a jelentés valóságtartalmát.