A brit védelmi minisztérium friss térképen mutatja be a háború jelenlegi állását. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az orosz csapatok megteszik az előkészületeket Odessza ostromához, a végső cél pedig Ukrajna teljes elzárása lehet a tengertől. Ehhez arra lenne szüksége az oroszoknak, hogy egészen Moldováig haladva elfoglalják az ukrán partszakaszt, ami viszont komoly logisztikai problémákat okozhat.

Az alábbi térkép a védelmi hírszerzés legújabb frissítése az ukrajnai helyzetről:

A csillagok az orosz légi támadások helyszínét jelölik a háború kezdete óta. A piros nyilak az orosz előrenyomulások irányát jelölik, a kékek pedig az ukrán ellentámadásokat. Az oroszok jelenleg két irányból támadják Dombast és egy átkaroló hadművelet keretében szeretnék körbezárni a keleten állomásozó ukrán erőket. A pirossal jelölt területek azok a részek, amelyeket az orosz egységek ellenőriznek. 

Az orosz haderő támadó hadműveleteket hajtottak végre a nap folyamán Barvinkove, Izjum és Szlovjanszk közelében. A cél észak felől bekeríteni és megsemmisíteni a Donbaszban állomásozó ukrán főerőket, ami nem lesz egyszerű, hiszen az ukrán hadsereg komoly védelmi állásokat alakított ki a térségben. Eközben több jelentés is arról számol be, hogy civilek hagyják el a mariupoli acélgyár területét.  Nyugaton folytatódott Odessza bombázása, ahol egy lőszerraktárat és a repülőtér kifutópályáját is sikerült az oroszoknak megsemmisíteni. 

A délnyugati fronton Herszon és Mikolajiv térségében továbbra is heves harcok zajlanak.

Mikolajivnál támadás ért egy műtrágya raktárat. Az épület azóta is lángokban áll, a bombázásban egy ember megsérült. Az oroszok célja további területek elfoglalása Herszon megyében, amellyel szeretnének eljutni a régió közigazgatási határáig. Vlagyimir Putyin célja egyre inkább Ukrajna elvágása a Fekete-tengertől, amellyel szárazföldi országgá tenné keleti szomszédunkat.