A Sky News értesülései szerint az orosz hadsereg megrohamozta a mariupoli Azovstal ipari területet, amelyet a szélsőjobboldali Azov ezred katonái őriznek.

Szviatoszlav Palamar, az Azov ezred második számú embere megerősítette azon információkat az Associated Press-nek, amelyek szerint a Mariupolban található Azovstal ipari terület ellen megindult az orosz offenzíva.

Az Azovstal, a világ egyik legjelentősebb acélgyára és a körülötte lévő ipari övezet az egyetlen olyan hely Mariupolban, amely még az ukránok kezén van. A civilek evakuálása hetek óta zajlik, a katonák viszont ez idő alatt sem adták meg magukat.

Egy április 29-én készült műholdfelvétel az Azovstal ipari területrőlForrás: AFP/-

Vlagyimir Putyin orosz elnök két hete utasította arra Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy ne támadja meg a létesítményt, mivel a számos alagútból és bunkerből álló komplexum lerohanása túlzottan sok orosz katona életébe kerülne.

Egyenlőre még nem világos, hogy miért változott meg az orosz álláspont a támadással kapcsolatban és az sem, hogy mekkora erőkkel próbálják meg bevenni az oroszok az Azovstalt. A sikeres művelettel viszont orosz kézbe kerülne teljes Mariupol, amelynek komoly stratégia jelentőssége lenne.