Az ukránok most éppen a német kancellárt sértegetik

President of the EU Parliament Metsola visiting Berlin Federal Government EU --- DIP Horizontal POLITICS PARLIAMENT
Olaf Scholz
Vágólapra másolva!
Olaf Scholz német kancellár nem utazik Kijevbe, ezért a berlini ukrán nagykövet, Andrij Melnyk sértett májkolbásznak nevezte - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy egyelőre nem utazik Kijevbe, a bejelentést az ukrán nagykövet, Andrij Melnyk kommentálta.

Olaf Scholz, német kancellár Forrás: AFP/DPA/Michele Tantussi

– fogalmazott a nagykövet. „A náci támadás óta ez a legszörnyűbb pusztítás, ami Ukrajnát éri, nem óvodáról van szó" – mondta még.

Scholz hétfő este a ZDF-ben azt mondta, hogy Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök látogatásának lemondása miatt nem utazik Kijevbe. Steinmeier április közepén Lengyelország, Lettország, Észtország és Litvánia államfőjével együtt akart Kijevbe utazni, de az ukránok rövid időn belül lemondták a találkozót. Scholz ezt kifogásolta: sajátosnak minősítette, hogy miközben a németek rengeteg pénzzel és fegyverrel támogatják Ukrajnát, az ukránok nem hajlandók fogadni Steinmeiert.

A német államfőt Zelenszkij és kormánya oroszbarátnak tartja. Steinmeier ugyanis aktív részese volt a Krím orosz megszállását követő minszki egyezménynek (Merkel kancellárral és Hollande francia elnökkel együtt), amit az ukránok aztán nem tartottak be, és a diplomáciai keretek között szívélyesnek mondható viszonyt ápolt Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Andrij Melnyknek nem ez az első durva támadása német politikusok ellen, ugyanis korábban ahogy az Origo is beszámolt róla, seggfejnek nevezte a Bundestag külügyi bizottságának elnökét, nemrég pedig egy baloldali politikusnak, aki bírálta a neonáci ukrán Azov ezredet, egyszerűen azt írta Twitteren, fogja be a pofáját.