Joe Biden szerint a magyarok hősiesen küzdenek Ukrajnában az oroszok ellen, akiket az amerikaiak fegyvereztek fel

BIDEN, Joe
Washington, 2022. január 20. Joe Biden amerikai elnök a hivatalba lépése egyéves évfordulójának alkalmából a washingtoni Fehér Ház Keleti termében tartott sajtóértekezletén 2022. január 19-én. MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras
Vágólapra másolva!
Joe Biden kedden többször is hatalmasat hibázott az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai és humanitárius segítségről szóló megjegyzései során. A nyilvánvalóan szellemi problémákkal küszködő 80 éves elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok „gondoskodott arról, hogy Oroszországnak Javelin rakétái legyenek", és megemlítette az orosz invázióval szembeni sikeres „magyar" ellenállást is - írja a New York Post.
Vágólapra másolva!

Joe Biden demokrata elnök kedden abban az alabamai üzemben tartott beszédet ahol a Javelin rakétákat gyártják.

Joe Biden amerikai elnök a hivatalba lépése egyéves évfordulójának alkalmából a washingtoni Fehér Ház Keleti termében tartott sajtóértekezletén 2022. január 19-én. Forrás: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras

A Javelin rakéta az ukrán ellenállás jelképévé váltak, ugyanis nagyon rövid idő alatt sikeresen rendszeresítették a tankelhárító rakétát az ukrán hadseregben, majd több száz orosz tankot és nehéz katonai járművet lőttek ki vele sikeresen az ukránok.

A New York Post cikkében kiemeli azt, hogy a kontextus ahogyan Biden beszélt nyilvánvalóvá tette azt, hogy Biden tisztában van vele, hogy az Egyesült Államok felfegyverzi Ukrajnát, többek között a Javelin rakétával és megjegyezték, hogy néha helyesen azonosította a címzett országot.

A nagyjából 16 perces beszéde közepén Biden megdöbbentő módon a következőt mondta:

Jól látható módon azért néha sikerült helyesen eltalálni az országokat míg máskor hatalmasat bakizott a 80 éves elnök.

A bakija szerint az Egyesült államok Oroszországot látta el Javelin rakétákkal.

Ukrán katonák megrakodnak egy teherautót az FGM-148 Javelin amerikai hordozható páncéltörő rakétával, amelyet az Egyesült Államok katonai támogatás keretében biztosított Ukrajnának, a szállításkor a kijevi Boriszpil repülőtéren 2022. február 11-én. Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Beszédében később Biden említést tesz a hősies magyar ellenállásról is. Zavaros beszéde alapján elmondható, hogy az elnök szerint a magyarok küzdenek az oroszok ellen.

-mondta beszédében később Biden a "magyar" ellenállásról.

A Wall Street Journal cikke egy Olekszandr nevű tizedest idézett aki a 128-as kárpátaljai gépesített hegyivadász dandárban szolgál és a cikk semmiképp nem azonosítja magyarként a férfit.

Érzékelhetően Biden elnökön egyre inkább elhatalmasodott az időskori demencia ugyanis már napi szinten vét a fentihez hasonló bakikat. Emlékezetes az amikor nemrég Biden több alkalommal is láthatatlan embereket üdvözölt a pódiumon beszéde után.

Biden az egyik sajtótájékoztató után megpróbált kezet fogni egy láthatatlan emberrel. Az elnök beszéde befejeztével oldalra fordult, kinyújtotta kezét, azonban ott nem állt senki. Néhány másodpercbe beletelt, mire ezt Biden is felismerte, majd zavarodottan körbenézett és elsétált.

Ezután nem sokkal egy másik rendezvényen mondanivalója végeztével hátrafordult, és köszöntötte a levegőt ismételten, ugyanis mögötte nem állt senki sem.