Vlagyimir Putyin rendkívüli bejelentésre készül

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Odessza, város, homokzsák
Odessza, 2022. március 18. Speciális tankelhárító akadályok egy úttesten a délnyugat-ukrajnai Odessza kikötővárosban 2022. március 18-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Sztepan Franko
Vágólapra másolva!
Több mint két hónapja zajlik a fegyveres konfliktus Ukrajna és Oroszország között. Moszkva az elmúlt hetekben átcsoportosította a haderejét Kijev környékéről a keleti frontra, ahol a cél Donbasz teljes elfoglalása. Mariupol eközben gyakorlatilag teljes egészében orosz irányítás alá került, az Azovstal ipari terület az egyetlen, amelyet még tartanak az ukránok. A civilek evakuálása zajlik, az acélgyárban és annak környékén azonban még a neonáci Azov ezred több száz katonája tartózkodhat.
Vágólapra másolva!

A nyugati sajtóban egyre több pletyka merül fel arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-én, a nácik ellen aratott orosz győzelem évfordulóján üzenhet hivatalosan is hadat Ukrajnának, ezzel egyidejűleg pedig megkezdődne a teljeskörű toborzás is. Moszkva ezeket az értesüléseket teljes egészében cáfolta, míg nyugati szakértők szerint egy ilyen bejelentés újabb 200-300 ezer orosz katona viszonylag gyorsan történő hadba állását jelentené, ami eldönthetné a szomszédunkban zajló konfliktus sorsát.

Azonban a szakértők is egyetértenek abban, hogy teljes toborzás nem lesz, tehát nem küldik ki a behívókat az összes hadköteles orosz számára, de az már lehetségesebb, hogy a tartalékosokat behívják, illetve a nemrég leszerelt katonákat is vissza hívhatják, a lejáró szerződéseket meghosszabbíthatják.

Odessza környékén eközben egyre nagyobb előkészületek zajlanak, a várost a tüzérség támadja. Odessza elfoglalásával Oroszország egy jelentős kikötővárosra tenne szert, ami nem csak harcászatilag, de kereskedelmi szempontból is fontos. Odessza elfoglalásával Oroszország nagyon közel kerülne ahhoz, hogy teljesen elzárja Ukrajnát a tengeri kijárástól.

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.