Teljes testet elfedő burkát kell viselniük nyilvánosan a nőknek Afganisztánban

tálib, nők, tanulás, Afganisztán, galéria
This picture taken on November 14, 2021 shows female students sitting inside a classroom of grade 12 at a school in Langar village, in the Qarabagh district, some 56 km south-west of Ghazni, in Ghazni province. - When the Taliban overran the village of Nawabad in central Afghanistan, fighting stopped but lessons carried on at the local girls' high school. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) / TO GO WITH: Afghanistan-conflict-women-education, FOCUS by Elise Blanchard
Vágólapra másolva!
Az afganisztáni tálibok legfelsőbb vezetője azonnali hatállyal elrendelte szombaton a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken.
Vágólapra másolva!

A radikális iszlamista tálibok tavaly augusztusi hatalomra jutása óta ez a legszigorúbb jogkorlátozásuk a nőkkel szemben - jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Tanuló nők az Afganisztán közepén lévő Nawabadban 2021 novemberében Forrás: AFP/Hector Retamal

Hibatulla Ahundzada molla legfelsőbb vezető arra hivatkozott a rendeletben, hogy a burka viselése megfelel a hagyományoknak, illetve tiszteletet parancsol a nők iránt.

- olvasható a dokumentumban, majd eszerint még hozzátette, hogy ha a nőknek nincs fontos dolguk otthonukon kívül, akkor

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, ha egy nő nem tartja be a rendeletben előírtakat, akkor apját vagy legközelebbi férfi rokonát veszik elő.

Felkeresik az otthonában, vagy rosszabb esetben bebörtönzik, vagy elbocsátják állami állásából.

A héten az északnyugati Herát tartományban tiltották meg az ottani autósiskoláknak, hogy nőket oktassanak, illetve a helyi hatóságok jogosítványokat sem állíthatnak ki nőknek. Országosan már a nők nem kaphatnak közalkalmazotti állást, és családtag férfi kísérete nélkül nem utazhatnak. Márciusban hosszú hónapok után újra középiskolába és felsőoktatási intézménybe járhattak volna a lányok és a nők a tálibok előzetes bejelentése szerint, de ezt visszavonták.

A férfiakkal kapcsolatban pedig a múlt hét végén a nyakkendőviselést tiltották be az egész ország oktatási intézményeiben a diákok és tanárok számára.

Hatalomátvételük után a tálibok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik. Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik korábbi uralkodásukhoz képest. 1996 és 2001 között a radikálisok megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, a férfiaknak pedig előírták, hogy növesszenek szakállt. Arra hivatkozva, hogy a zene tiltott az iszlámban, a tálibok az idén elkezdték a fellelhető hangszerek megsemmisítését, munkanélküliségre ítélve nagyszámú zenészt, hangszerkészítőt és énekest.