Ha bejön Bill Gates új terve, a világunk drámaian megváltozik

10 milliárdos, aki sose fejezte
Microsoft founder-turned-philanthropist Bill Gates smiles during the Global Investment Summit at the Science Museum in London on October 19, 2021. (Photo by Leon Neal / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Bill Gates - aki informatikai eszközök fejlesztésével lett híres és tehetős - két éve már azt is megmondta, hogyan kell reagálni a koronavírus járványra, illetve hogyan lehet felkészülni a következő járványra - írja a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Természetesen globális választ sürget, az egy dolog, hogy a nemzetállamok mindent megtesznek saját állampolgáraikért, de segíteniük kell az afrikai és dél-ázsiai államoknak is. A vakcinák támogatójaként Gates az oltóanyag-fejlesztést is sürgeti, mondjuk ezen a ponton egyet is tudunk érteni vele – amíg nem hozza fel azt a nagyszerű ötletét, hogy mindenkibe ültessenek microchipet.

Bill Gates Forrás: AFP/Leon Neal

Persze csak azért, hogy követni lehessen az egészségügyi állapotát, A világ egyik legnagyobb filantrópja könyvet írt arról, hogyan előzhetők meg a világjárványok a jövőben. A GERM nevű „globális szakértői parancsnokság" kényszeríti ki az intézkedéseket, és ezek megtételéhez mindenük rendelkezésre is áll.

Ha bárki olyan könyvet szeretne írni, amelyben javaslatokat tesz a világnak egy nagy probléma megoldására, akkor két dolgot kell világossá tennie: először is, hogy a probléma valóban nagyon nagy - másodszor, hogy azok közé tartozik, aki kezdettől fogva helyesen mérték fel az adott helyzetet.

Bill Gates ugyanis ezt teszi. Az „Így előzzük meg a következő világjárványt" című könyvének legelső mondata, arról szól, hogy 2020. február közepén egy péntek esti vacsoránál rájött, „hogy a Covid-19 globális katasztrófává nőtt." Ritkán mulaszt el akár egy lehetőséget is, hogy felidézze ennek a katasztrófának a nagyságát, és világossá tegye, hogy ő azok közé tartozik, akik nem csak a kezdetektől tisztán látták, hanem azonnal cselekedtek is.

Itt kapnak igazán fontos szerepet a vacsorák, amelyek rámutatnak a szerző kompetenciájának egy másik fontos jellemzőjére. Nyilvánvalóan jó kapcsolatban van más fontos személyekkel, szakértőkkel, akiktől információkat kaphat, akiket meghívhat magához egy beszélgetésre. Ki véd meg minket a nagy veszélyektől, ha nem egy ilyen ember?

Azt, hogy Bill Gates hogyan képzeli el az emberiség védelmét a világjárványokkal kapcsolatban, kilenc fejezetben írja le, amelyek néhány igen népszerű tudományos magyarázatot is tartalmaznak az antigén- és PCR-tesztek működéséről, az mRNS-oltásokrólés a vírusok terjedéséről. De természetesen nem ez a könyv központi feladata, hanem egy olyan mesterterv megalkotása, amely alapján a jövőben elkerülhetők a járványok.

Ennek a tervnek a legfontosabb eleme egy globális szakértői bizottság, az úgynevezett GERM team (Global Epidemic Response and Mobilization Team), amely a második fejezetben kerül bemutatásra, majd végigfut a könyv egészén. Ez egyfajta gyorsreagálású járványcsapat, olyan szervezet, amely azonosítja a járványokat, a helyszínen azonnal megteszi a drasztikus intézkedéseket, amihez döntési jogkörrel és hatáskörrel rendelkezik, globális adatbázisokat tart fenn, és további intézkedéseket tehet, mint például vakcina-fejlesztés és szükség esetén oltási kampányok.

A GERM csapata „ellenőrzi" az országok felkészültségét, és gyakorlatokat is fog „vezetni". Ezen túlmenően minden országnak szüksége lesz egy „járványügyi tisztre, aki felhatalmazást kap a járvány megfékezésére irányuló terv kidolgozására és végrehajtására". Ennek a személynek jogosultságot kell biztosítani a szabályok kiadásához, és „teljes hozzáféréssel kell rendelkeznie az adatokhoz és a használt modellekhez. Nemzetközi szinten pedig a GERM csapatának kellene átvennie ezeket a funkciókat."

A GERM csapata, egy világméretű Emergency Operation Center (Vészhelyzeti Műveleti Központ) a szuperhatalmakkal, valamint olyan nemzeti járványügyi tisztekkel, akik átfogó felhatalmazással bírnak az intézkedések meghozatalára és végrehajtására. Bill Gates számára ezek jelentik a szükséges garanciákat a járványok jövőbeli megelőzésére.

illusztráció Forrás: AFP/Oli Scarff

Demokratikus intézmények nem szerepelnek Gates tervében, a „parlament" szó pontosan egyszer szerepel az egész könyvben, egy lábjegyzetben. Még ironikusabb, hogy a „demokrácia" kifejezés is pontosan csak egyszer van leírva. Nyilvánvalóan nem relevánsak közvetlenül a „járványok megelőzésének problémája" szempontjából, de az „emberi jogok és a demokrácia elfogadása" mellett ide tartoznak a mezőgazdasági hozamok, a világkereskedelem és a gazdasági növekedés is.

Gates könyve elején elismeri, hogy a globalizáció és az iparosodott mezőgazdaság, valamint az ember által előidézett éghajlatváltozás - amely az intenzívebb mezőgazdaság, a világkereskedelem és a gazdasági növekedés következménye - a vezető okok közé tartozik abban a tekintetben, hogy a járványok egyre fenyegetőbbé válnak. Azonban Gatesnek eszébe sem jut az okokkal foglalkozni.

Ő egy teljes jogkörrel rendelkező, globálisan működő szakértői szervezetet szeretne, amely minden országban figyelemmel kíséri az egészségügyi helyzetet, és az esetleges anomáliákat azonnal feljegyzi egy általa vezetett adatbázisba. Az „adatvédelem" szó háromszor jelenik meg, mindegyik egy-egy félmondatban, amely azt mondja, hogy az adatvédelmet természetesen az adatrögzítéskor is be kell tartani.

A GERM csapata a szerző elképzelései szerint villámgyorsan felméri, hogy melyik járványból válhat világjárvány, és azonnal megindítja a megfelelő intézkedéseket, mint a karantén, tesztek, gyors gyógyszer- és vakcina fejlesztések. Nem meglepő módon Gates úgy véli, hogy az iskolák és az idősotthonok bezárása kiváló módja a járványok megfékezésének.

A Gates számára ezek csak szervezési és technikai kérdések, amelyeket szakértők adminisztrálhatnak és hajthatnak végre. A jelenlegi hangulatban ez kedvező fogadtatásra találhat, ugyanis nagyra értékelik a korai felismerést és a gyors cselekvést, kritizálják a politikai, sőt demokratikus folyamatokhoz kapcsolódó lassúságot.

Olyan kérdések, mint például, hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy részt vegyenek a szükséges intézkedésekben, hogyan biztosítható, hogy az emberek megkapják azokat az oltóanyagokat, amelyeket az iró szerint egyre gyorsabb ütemben kell kifejleszteni és jóváhagyni, hogyan lehet egy társadalomban ténylegesen tárgyalni és elfogadni, sajnos nem fordulnak elő Gatesnél.

Fontos tisztán látni, hogy mi is hiányzik Gatesből: a világjárvány elleni abszolút küzdelem etikai, politikai és társadalmi költségei nem érdeklik őt. Igen, „fájdalmas" az idősek otthonában élők és családjaik számára, hogy „szó szerint a szobájukba zárják" őket, de végül is ez az intézkedés sok életet megmentett, ezért újra alkalmazni kell. Gates nem vitatja, hogy a társadalomnak azt a kérdést is felkell tennie, hogy mennyi élet megmentése fogadható el etikailag.

A Covid-19 világjárvány azt is megmutatta, hogy az emberiség és az egyes országok nemcsak pénzügyi és technikai, hanem politikai és szervezeti erőforrásai is korlátozottak. A világjárványok fenyegetésén kívül hatalmas problémák összefonódó komplexumával van dolgunk, amelyek közül a klímaváltozás az egyik legsürgetőbb. Állandó kihívást jelent az államoknak, hogy a prioritásokról tárgyaljanak, és úgy cselekedjenek, hogy közben ne hulljanak szét a felmerülő feszültségek hatására.

Bill Gates könyvében minden megvan ahhoz, hogy kiáltvány legyen a világjárvány leküzdésére irányuló kemény technokrata intézkedések hívei számára. Éppen ezért mindenkinek el kell olvasnia, akit érdekel, hogy az etika és a demokrácia, az emberi jogok és az önrendelkezés ne váljanak olyan „tényezőkké", amelyeket sajnos nem lehet figyelembe venni a globális egészségpolitikában.