Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül - derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adataiból.

Ukrajna kedden azt mondta, hogy rajta kívül álló okok miatt kénytelen felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül.

Eddig itt haladt át az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada.

Kijev az esettel kapcsolatban azt jelezte, hogy az európai partnerekkel szemben fennálló tranzitkötelezettségek teljesítése érdekében a Szudzsa csomóponton át kerül sor a gázszállításra.

A Gazprom orosz állami gázvállalat azonban figyelmeztetett, hogy technológiailag kivitelezhetetlen, hogy a többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába. A cég hangsúlyozta, hogy nem látja akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.
Szerdán közel 72 millió köbméter orosz gázt igényelt Európa a szudzsai mérőállomáson keresztül.Kedden összesen 95,8 millió köbméter orosz gáz érkezett Ukrajnán keresztül Európába.

Elzárták a gázcsapokat a szohranyivkai mérőállomáson - IllusztrációForrás: AFP/Sergei Supinsky

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.