Orosz gázszállítást állítottak le az ukránok

- Horizontal GAS TRANSPORT AND PRODUCTION GAS GAS-COMPRESSOR STATION ENERGY AND RAW MATERIALS EMPLOYEE OIL PIPELINE
An employee of the Orlovka gas-compressor station, in the Izmail region, near the Ukrainian-Romanian border, makes a routine check on pipe-lines on January 14, 2009. Russia is making transit of gas through Ukraine "impossible" by its choice of pipeline routes, Ukrainian state energy company Naftogaz said today in response to Russian complaints. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül - derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adataiból.
Vágólapra másolva!

Ukrajna kedden azt mondta, hogy rajta kívül álló okok miatt kénytelen felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül.

Eddig itt haladt át az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada.

Kijev az esettel kapcsolatban azt jelezte, hogy az európai partnerekkel szemben fennálló tranzitkötelezettségek teljesítése érdekében a Szudzsa csomóponton át kerül sor a gázszállításra.

A Gazprom orosz állami gázvállalat azonban figyelmeztetett, hogy technológiailag kivitelezhetetlen, hogy a többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába.

A cég hangsúlyozta, hogy nem látja akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

Szerdán közel 72 millió köbméter orosz gázt igényelt Európa a szudzsai mérőállomáson keresztül.

Kedden összesen 95,8 millió köbméter orosz gáz érkezett Ukrajnán keresztül Európába.

Elzárták a gázcsapokat a szohranyivkai mérőállomáson - Illusztráció Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.