A háború akkor ér véget, amikor Ukrajna visszaszerzi mindazt, amit Oroszország elvett tőle - mondta Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán elnök a vezető francia egyetemek hallgatóinak, a tudományos élet és a média képviselőinek tartott online beszédében azt mondta: "A háború csak akkor ér véget az ukrán nép számára, ha visszakapjuk, ami a miénk. Nem kell több, csak az kell, ami a miénk. Szeretnénk visszaadni a békét államunknak, földünknek."

Zelenszkij megjegyezte, hogy a háború diplomáciai úton történő befejezésének esélye csökken.

Forrás: AFP/Oleksandr Gimanov

Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, folyamatosak a tárgyalások a két fél között, de a haladás nem megy könnyen. Emiatt részben "a kijevi hatalom nyugati támogatóinak harcias retorikáját és lázító cselekedeteit" okolta.

Szerinte az elmúlt években az Egyesült Államok és szövetségesei semmit sem tettek az Ukrajnán belüli konfliktus megállítása érdekében, sőt, fegyverekkel „felpumpálták" a kijevi rezsimet, kiképezték és felfegyverezték az ukrán hadsereget és a nacionalista zászlóaljakat, és
ÁLTALÁBAN BÁTORÍTOTTÁK A KIJEVI HATÓSÁGOK ÁLTAL KÖVETETT AGRESSZÍV OROSZELLENES IRÁNYT.

Ezek a feltételek voltak azok, amelyek nem adtak Oroszországnak „más választást", mint elismerni a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, és „különleges katonai műveletet" indítani Ukrajna demilitarizálására és nácítlanítására.

Valójában a NATO-országok „mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák" az Ukrajnával kialkudott tűzszünetet – mondta korábban Lavrov.

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.