Robert Habeck német gazdasági miniszter csütörtökön bejelentette a Bundestagban, hogy az orosz ellenszankciók keretében a Gazprom német leányvállalatai (pl. a Gazprom Germania) szerda óta nem kapnak gázt Oroszországtól. Kijelentette: a piacról képesek kompenzálni a kiesést.

Az Orosz Föderáció kormánya ellenszankciókat vezetett be a német Gazprom-leányvállalatok ellen, miután április elején a német gazdasági minisztérium elrendelte a Gazprom Germania átadását a német Szövetségi Hálózati Ügynökségnek. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke megerősítette csütörtökön a Gazprom európai leányvállalataival való orosz kapcsolattartás megszüntetését. Ez technikailag azt jelenti, hogy ezek a cégek ezután nem vesznek részt az Európába irányuló gáz elosztási folyamataiban, így a szállításban sem.

Habeck szerint így Németországnak napi tízmillió köbméterrel kevesebb gázzal kell gazdálkodnia, a Gazprom Germania-leányvállalatoknak pedig potenciálisan magasabb áron kell új szállítási szerződéseket kötniük más forrásokkal.

A német nagykereskedelmi árakban már mérsékelt emelkedés figyelhető meg.