Brüsszel továbbra is támogatja az oroszországi kőolajimport embargóját. Orbán Viktor miniszterelnök korábban egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként jellemezte a tervezetet, ezért is vétóztunk. 

Kitart az olajembargó terve mellett Brüsszel - ezt először az M1-nek erősítette meg hivatalosan az Európai Bizottság szóvivője. Péntek reggel a Politico című brüsszeli lap írt arról, hogy a lehetséges magyar vétó miatt kivehetik a hatodik szankciós csomagból az olajembargó ügyét. A köztévének küldött hivatalos válasz szerint azonban kitartanak az olajembargó terve mellett.

Orbán Viktor: Az olajembargó felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával

Korábban elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót Orbán Viktor miniszterelnök, kijelentve: az felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával. A kormányfő hangsúlyozta: az uniós tagállamok vezetői korábban egyezségre jutottak abban, hogy csak olyan lépéseket szabad tenni, amelyek figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét és azt a szuverén jogot, hogy az energiamixüket meghatározzák, ám az Európai Bizottság elnöke „akarva-akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet".

Semmilyen hatástanulmány nem volt

Ismert, hogy a Brüsszel által javasolt embargó, az orosz olajszállítás leállítása tönkretenné Magyarországot.Brüsszel semmilyen hatástanulmányt nem mutatott be az olajembargó lehetséges következményeiről,erről Hortay Olivér beszélt a Kossuth Rádióban. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője szerint érdekes, hogy a politikusok nagyon gyorsan álltak elő a javaslattal, és rövid időn belül akarják azt elfogadtatni.

Ezek a javaslatok technikailag sem megvalósíthatók, és társadalmi szempontból is megkérdőjelezhetők. Az energiaszektornak a fő célja az, hogy ellássa az emberek igényeit megfizethetően és biztonságosan. Azzal, hogy a politikusok elkezdték azt nyilatkozni, hogy ez átalakul, és mostantól kezdve az a cél, hogy minél kevesebbet fogyasszanak az emberek, az rendkívül sok szakmai, társadalmi kérdést felvet

– mondta Hortay Olivér. Hozzátette: nagyon fontos, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében és képesek is legyünk arra, hogy megvédjük az eddigi eredményeinket.

Magyarországon csak az Ural típusú olajat tudják finomítaniForrás: shutterstock

Szijjártó Péter: Tönkretenné az eddigi eredményeinket az olajembargó

Az orosz olajembargóra vonatkozó brüsszeli terv „romba döntené az eddigi gazdasági eredményeket és veszélyeztetné Magyarország energiaellátását, ezért azokat a magyar kormány nem támogatja" – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ez az olajembargó, ha életbe lép, akkor Magyarország energiaellátásának biztonságát, és azon keresztül a magyar gazdaságot is romba döntené. Ezt természetesen mi nem hagyjuk, mert nem hagyhatjuk, hogy bárki lerombolja a magyar emberek évtizedes erőfeszítéseinek az eredményeit- fogalmazott a külgazdasági miniszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: mára a magyar gazdaság az EU szégyenpadjáról az Unió gazdasági élvonalába került, és a kontinens egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lett.

Oroszország biztos nem járna rosszul

Olyan mértékben srófolná fel az esetleges olajembargó számtalan termék árát, hogy egyes energiaintenzív iparágak leállását sem lehetne kizárni. Ugyanakkor a Klímapolitikai Intézet saját honlapjára feltöltött összefoglalója szerintOroszország egyáltalán nem járna rosszul a korlátozással, ugyanis nyersanyagát más fejlődő országok számára értékesítené, végeredményben tehát bevételei egyáltalán nem csökkennének. Sőt, mivel az olaj ára a szankciók miatt folyamatosan nő, még akár haszonra is szert tehet.

Hozzáteszik, Európában az orosz olajtól való függőséget a területi közelség, illetve a kőolaj fogadására alkalmas kikötő megléte, illetve – Magyarország esetében – azok hiánya határozza meg.

A Neue Zürcher Zeitung szerint is hasznot húzhat Oroszország az olajembargóból. Mivel Oroszország a világ egyik legnagyobb kőolajexportőre, az embargó miatt az olajárak csúcsra járhatnak. Ha pedig az áremelkedés felülmúlja az alacsonyabb exportvolumeneket, még több pénz folyhat be Putyin háborús kasszájába. Így pontosan az ellenkezője következhet be annak, amit az EU az embargóval remél.

Az orosz olaj- és gázipari társaságok az állam teljes adóbevételének mintegy 40 százalékát adják. A magas gáz- és olajárak miatt már áprilisban is égbe szöktek az orosz bevételek.

Oroszország egyáltalán nem járna rosszul az olajembargóvalForrás: shutterstock

Százmilliárdokba kerülne az átállás

A magyarországi finomítói kapacitások az orosz Ural típusú olajkeverék feldolgozására vannak beállítva, így egy másfajta nyersanyag használata azonnali 20-30 százalékos kapacitáscsökkenést okozna – mondta a VG Podcastnak az ING Bank vezető elemzője. Ugyan a MOL hosszú évek óta kísérletezik az orosz olaj kiváltásával, de ennek nemcsak mennyiségi, hanem minőségi akadályai is vannak. Virovácz Péter szerint az sem elhanyagolható, hogyszázmilliárdos nagyságrendű forrást emésztene fel a váltás.Jelen pillanatban pedig erről még egyáltalán nem beszélnek, de elképzelhető, hogy az EU-nak „be lehetne nyújtani a számlát".

Ha az orosz olajembargó megvalósul, akkor biztosan 10 százalék fölé kúszik az idei éves infláció, és újra kell gondolni az eddigi árindex-előrejelzéseket, amelyekben az év második felében már az infláció lassulásával számoltak az elemzők.A nagyfogyasztók ugyan már most sem a 480 forintos áron tankolnak, de a kisvállalkozások a befagyasztott árú üzemanyagot vásárolhatják. „Ha itt jelentős költségemelkedéssel találkoznak, azt biztosan továbbhárítják a fogyasztókra, ugyanis ilyen mértékű drágulást pusztán hatékonyságnöveléssel képtelenség ellensúlyozni, tehát a szolgáltatások ára megugrana" – hangsúlyozta Virovácz Péter.

Teljesen tönkretenné a magyar ipart az olajembargóForrás: MTI/Varga György

Jelentős versenyképességi romlás

Azonnal megérezné a magyar gazdaság az orosz olajról való leválást. Lakossági részről magasabb infláció, alacsonyabb fogyasztás lenne a következménye, összességében pedig a gazdaság versenyképességének visszaeséséhez vezetne, hiszen jelentősen megdrágítaná a termelést – hangsúlyozta Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője. A szakember szerint egyelőre nem is az a fő kérdés, hogy mennyibe fognak kerülni az üzemanyagok, vagy mi lesz a rezsicsökkentéssel, hanem az, hogy egyáltalán lesz-e elegendő energiahordozó, amely biztosítja a gazdaság, benne a feldolgozóipar zavartalan működését.

Hosszú távon pedig biztos, hogy az olajembargó magasabb árakkal járna, aminek nem csak a lakossági árak szempontjából van jelentősége, az egész gazdaság megsínylené.

A Századvég elemzője emellett arra is rámutatott, hogy vélhetően erős pánikreakció alakulna ki a nyersanyagok piacán, ami további brutális drágulást okozna, másrészt a forint zuhanórepülésbe kezdene, így az infláció és az inflációs várakozások is jelentősen megnövekednének.