Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

conflict Horizontal
Ukrán katona egy harckocsin a kelet-ukrajnai Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Az Ukrán Elnöki Hivatal vezetője szerint tartós szankciókra van szükség Oroszországgal szemben. Az ukrán elnök úgy látja, hogy az agresszor mostanra stratégiai vereséget szenvedett. Egy republikánus szenátor megakasztotta az Ukrajnának szánt amerikai segélytörvény elfogadását. Megkezdődött az első háborús bűnnel vádolt orosz katona pere Kijevben. Ez történt az éjjel.
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Oroszország stratégiai veresége mindenki számára nyilvánvaló

"Oroszország stratégiai veresége már most mindenki számára nyilvánvaló a világon, és még azok számára is, akik továbbra is kommunikálnak velük. Oroszországnak pedig egyszerűen nincs bátorsága beismerni. Gyávák. Az igazságot pedig rakéta-, légi- és tüzérségi csapások mögé próbálják elrejteni. Ezért az a feladatunk, hogy addig harcoljunk, amíg el nem érjük céljainkat ebben a háborúban. Szabadítsuk fel földünket, népünket és biztosítsuk megbízhatóan biztonságunkat!"- mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Jermak: Tartós szankciókra van szükség

Andrij Jermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője azt mondta egy befolyásos európai tisztviselőkkel és diplomatákkal folytatott online találkozón, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja egész Európa elleni agresszió és a nemzetközi kapcsolatok általánosan elfogadott elvei elleni támadás, az agresszort ezért közös erőfeszítésekkel kell megállítani, beleértve a rendszerszintű hosszú távú szankciókat.

"Naivitás lenne azt várni, hogy az orosz vezetés az orosz állampolgárok alacsonyabb életszínvonala miatt feladja a terveit.

Biztosítanunk kell tehát, hogy a pénzügyi rendszer ne birkózzon meg ezzel a teherrel, hogy az orosz ipar ne rendelkezzen a technikai képességekkel, technológiával és anyagokkal háborús fegyverek előállításához. Ezért a szankcióknak hosszú távúaknak kell lenniük" - mondta Andrij Jermak.

Blokkolta egy szenátor a segélytörvényt

Rand Paul republikánus szenátor blokkolta az Ukrajnának szánt 40 milliárd dolláros segélytörvény elfogadását az Egyesült Államok szenátusában. Paul a törvény módosítását követelte, amely magában foglalja egy különleges főfelügyelői poszt létrehozását, aki felügyeli a segélyek elköltését.

Rand Paul, aki Kentuckyt képviseli a szenátusban, külügyekben különutas politikusnak számít, és gyakran tiltakozik az ellen, hogy pénzt küldjenek olyan tengerentúli háborúkra, amelyekben az Egyesült Államok nem vesz részt.

- mondta a szavazás előtt.

Rand Paul Forrás: AFP/Mandel Ngan

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt az eset után ukrán kollégájával, akivel közölte: a törvényt a Képvselőház túlnyomó többséggel jóváhagyta, és a Szenátusban is erős kétpárti támogatást élvez, ezért nem kétséges a jóváhagyása.

Megkezdődik az első háborús bűnnel vádolt orosz katona pere

Egy kijevi bíróságon megkezdődik az első, háborús bűnnel vádolt orosz katona pere. A vádlott a 21 éves Vadim Sziszimarin, a Kantemirovszkaja harckocsihadosztály parancsnoka. Azzal vádolják, hogy február 28-án az északkelet-ukrajnai Szumi régióban lévő Csupakhivka faluban agyonlőtt egy 62 éves fegyvertelen férfit, aki a kerékpárján ülve telefonjánt, hogy ne jelenthesse az ukrán védőknek az oroszok jelenlétét a faluban.

A közösségi médiát a háborús bűnök bizonyítékainak archiválására kérték

A YouTube-ot, a TikTokot, a Twittert és a Facebookot arra kérték, hogy archiválják azokat a tartalmakat, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak az orosz háborús bűnökről Ukrajnában.

Az NBC News szerint az Egyesült Államokban négy magas rangú kongresszusi képviselő küldött hivatalos kérést a cégek vezérigazgatóihoz. Közös levelükben azt írják: „Azért írunk, hogy bátorítsuk a Metát, hogy tegyen lépéseket a platformjain megosztott tartalmak megőrzése és archiválása érdekében, amelyek potenciálisan bizonyítékként használhatók fel, mivel az Egyesült Államok kormánya és nemzetközi emberi jogi megfigyelők vizsgálják az orosz háborús bűnöket és emberiesség elleni bűncselekményeket Ukrajnában."

Egy évig is eltarthat Finnország NATO-tagságának ratifikálása

Finnországnak a NATO vezetői azt mondták, akár egy évig is eltarthat, amíg az ország teljes jogú tagként csatlakozik a katonai szövetséghez. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint minimum négy, de akár tizenkét hónapig is eltarthat, mire a NATO 30 tagállamának törvényhozása külön-külön hivatalosan támogatja Finnország tagfelvételi kérelmét.

A jelentkezés és a csatlakozás közötti időszakban Finnország még nem élvezné a NATO által biztosított teljes biztonsági garanciákat. Boris Johnson brit miniszterelnök világos kijelentést tett arról, hogy az Egyesült Királyság az átmeneti időszakban sokféle módon, akár katonai eszközök átadásával is segítheti Finnországot. Hansonló támogatásokról tárgyal az északi ország vezetése Törökországgal, Németországgal, Franciaországgal és Spanyolországgal is.

Ukrajna a lopott gabona kereskedelmére figyelmeztet

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az ellopott ukrán gabonával kereskedőket felelősségre vonják – jelentette az Interfax-Ukraine hírügynökség. Oroszország Ukrajna megszállása óta blokádot vezetett be a Fekete-tenger partja mentén, megakadályozva ezzel több millió tonna gabona exportját. Ukrajna több százezer tonna gabona ellopásával vádolta meg az orosz erőket.

Kuleba "hármas bűnözőnek" nevezte Oroszországot azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint egy orosz hajó lopott ukrán gabonával horgonyzott ki Szíriában. "Bombázta Szíriát, elfoglalta Ukrajna egy részét, és most lopott ukrán gabonát ad el Szíriának" - mondta a politikus.

Putyin orosz elnök korábban azt mondta, hogy országa a jó termésnek köszönhetően növelni fogja exportját. Az ellátási láncokban a háború által okozott zavarok miatt jelentősen emelkedtek a gabona világpiaci árak.

NATO-hadgyakorlat zajlik Észak-Macedóniában

Swift Response 22 elnevezéssel NATO-hadgyakorlat kezdődött Észak-Macedóniában. A katonai szövetség legfiatalabb tagja 30. országként, 2020-ban csatlakozott a szervezethez. Most egy olyan gyakorlatnak ad otthont, ahol a NATO-erők bevetési készségeit tesztelik. A gyakorlaton körülbelül 4600 katona vesz részt Észak-Macedóniából, Albániából, Montenegróból, Görögországból, Olaszországból, valamint Franciaország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hadseregéből. Céljuk megmutatni, hogy a NATO-erők bevethetők az egész világon, és teljes mértékben együttműködhetnek egymással.

Brit katonák szállnak ki egy amerikai helikopterből a Swift Response 22 gyakorlaton Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Olasz ejtőernyősök ugranak ki egy repülőgépről a Swift Response 22 hadgyakorlaton Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Egy brit Chinook helikopter tarackot és teherautót szállít a Swift Response 22 hadgyakorlaton Forrás: AFP/Robert Atanasovski