Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

ukrajna, ukrán válság 2022, orosz ukrán háború, orosz, ukrán, háború, katonaság, hadsereg, katona, tank, katonai jármű
Ukrainian soldiers sit on a tank carryied by a transporter near Bakhmut, eastern Ukraine, on May 12, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Folytatódik az orosz offenzíva Donyeck és Luhanszk régióban, ukrán haderő azt állítja, több településen megakadályozták az orosz előrenyomulást. Az éjszaka Harkovot is támadták az oroszok, itt az ukrán közlés szerint egy fegyverraktárat semmisítettek meg. Mindeközben Ukrajna a háború új és hosszú szakaszára készül, emiatt egymillió embert akarnak felfegyverezni.
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg sikertelenül próbált támadást indítani a Donyeck megyei Olekszandrivka és Bohorodychne, valamint a Luhanszk megyei Zolote és Komysuvakha ellen - írja a Kyiv Independent az ukrán vezérkarra hivatkozva.

Megtámadtak egy fegyverraktárt Harkovban

Az orosz légierő megtámadott egy fegyverraktárat az ukrajnai Harkov régióban – írja a RIA állami hírügynökség. A hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozott, amely szerint pénteken érte támadás a létesítményt.

Ukrán katonák egy harckocsin a kelet-ukrajnai Bakhmut közelében, május 12-én Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Ukrajna egymillió ember felfegyverzésére készül

Ukrajna védelmi minisztere azt mondta, hogy reményei szerint

egymillió harcost fognak felfegyverezni, miközben az ország a háború új, hosszú szakaszára készül.

Oleksiy Reznikov Facebook-bejegyzésében megjegyezte, Ukrajnának, hogy megnyerje a háborút, alaposan meg kell terveznie az erőforrásait, és nem követhetnek el hibákat.

Azt írta, Oroszország már stratégiai vereséget szenvedett. Úgy véli, a külföldi fegyverek érkezése és az ukránok ösztönzése tovább billenti az egyensúlyt Oroszországgal szemben, de előtte Ukrajnára még rendkívül nehéz hetek várnak.