Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna Ukraine  LPR Russia Ukraine Military Operation Horizontal
8190723 13.05.2022 Russian servicemen ride on a military armoured vehicle along a street past the St. Nicholas church damaged by shelling in the course of Russia's military operation in Ukraine, in the town of Popasna controlled by pro-Russian troops, Luhansk People's Republic. Alexander Galperin / Sputnik (Photo by Alexander Galperin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz és az ukrán haderő csapást mért egymásra tegnap a Szeverszkij-Donyec folyón való átkelés során. Mindkét fél ponton-hidat próbált építeni, de azt a tüzérségek megsemmisítették. Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint tegnap kétszáz ukrán egységre mértek csapást.
Vágólapra másolva!

Pusztító csapást mértek az oroszok az ukrán hadseregre

Megakadályozták az ukrán csapatok azon kísérletét, hogy egy pontonhíd segítségével átkeljenek a Szeverszkij-Donyec folyón, jelentette be Oroszország védelmi minisztériuma.

"A ponton-hidat a tüzérség teljesen megsemmisítette és elsüllyesztette. Az ellenséges páncélozott járműveket, amelyeknek a csata során sikerült átkelniük a pontonokon,

az orosz tüzérség és a gyalogsági harcjárművek tüze legénységgel együtt megsemmisítette.

Az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott járműveinek egy részét az orosz katonák lefoglalták" - áll a minisztérium közleményében.

Szombaton korábban

az ukrán erők is arról számoltak be, hogy egy egész orosz zászlóaljat semlegesítettek,

amikor megpróbáltak átkelni a Szeverszkij-Donyec folyón.

Egy nap alatt több mint 200 csapást mérhettek az ukrán erőkre

Az ukrajnai orosz szárazföldi csapatok rakéta- és tüzérségi támadásokban egy nap alatt az Ukrán Fegyveres Erők több mint 200 objektumát találták el – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium, írja az Izvestija.

Orosz tank Popasznaban, május 13-án Forrás: Sputnik via AFP/Alexander Galperin

A beszámoló szerint a támadásokban hat parancsnoki állást, 178 haditechnikai területet, három megerősített bunkert, és 28 tüzérségi egységet is megsemmisítettek.

A törökök tárgyalni fognak a svéd és finn NATO-csatlakozásról

Május 14-én Berlinben találkoztak a NATO külügyminiszterei, hogy megtárgyalják a finn és a svéd csatlakozási kérelmet. Számos ország támogatásáról biztosította a csatlakozni kívánó északi országokat,

Törökország azonban aggályait fejezte ki

- írja a Reuters.

Berlinbe érkezve Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter elmondta, hogy a NATO-tagállamoknak meg kell vitatnia azt az ügyet, hogy a NATO-csatlakozást fontolgató Finnország és Svédország "elfogadhatatlan és felháborító" módon támogatja a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát.