Botrány az Eurovíziós dalfesztiválon: hat ország szavazatait megváltoztatták a szervezők

Torino, 2022. május 15. Az ukrán Kalush Orchestra tagjai sajtótájákoztatóra érkeznek Torinóban 2022. május 15-én, egy nappal azután, hogy a Stefania című dalukkal megnyerték a 66. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco
Vágólapra másolva!
A Reaktor blog arról írt, hogy a szombat este megrendezett 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol – nem nagy meglepetésre – Ukrajna könnyedén nyert hat ország zsűriszavazatait kicserélték, ezzel is az ukránokat segítve. Maguk az államok viszont nem értik az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) magyarázatát, így további hivatalos indoklást várnak. A Kontra.hu kiemelte, hogy eredetileg nem a Kalush Orchestra képviselte volna Ukrajnát, hanem egy kárpátaljai születésű énekesnő, Alina Pash, de őt a nacionalista ukrán közvélemény visszalépésre kényszerítette, mivel kiderült, hogy a fiatal énekesnő fellépett az Oroszország által elcsatolt Krím-félszigeten. A Kalush Orchestra a győzelme után pedig egy olyan videóklipet tett közzé, amelyben a Stefania című nyertes dalt háborús körítéssel látható, a többségében női szereplők katonaruhát viselnek és teljes harci felszerelésben vannak ábrázolva.
Vágólapra másolva!

A szervezők elvágták a vonalat, állítja Azerbajdzsán

A menetrend szerint a szombat esti (élőben közvetített) döntőt megelőző napon a versenyzők egy külön alkalommal is előadják produkcióikat a zsűri számára, így a 40 ország által felkért zsűritagok már a pénteki napon leadják szavazataikat, melyeket hitelesítenek, a szombati nagydöntő során pedig az adott műsorszolgáltatók pontbejelentői meg is nevezik az általuk legjobbnak ítélt dalokat.

Az ukrán Kalush Orchestra tagjai sajtótájákoztatóra érkeznek Torinóban 2022. május 15-én, egy nappal azután, hogy a Stefania című dalukkal megnyerték a 66. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Idén azonban ez a folyamat nem zajlott zökkenőmentesen, az EBU (nagyon szűkszavú és meglehetősen általános) közlése szerint ugyanis

hat ország szavazatainak elemzése során „szokatlan szavazási minták" kerültek megállapításra, ennek következtében a független szavazást felügyelő szervezet jóváhagyása mellett az EBU az eredeti szavazatokat egy helyettesítő összesített eredményre változtatta, azt más, hasonló szavazási eredményekkel rendelkező országok eredményei alapján kiszámítva (jelentsen is ez bármit)

számolt be róla a Reaktor nevű blog.

Így tehát mivel a vizsgálat alapján - állítólag - hat ország pontjai nagyfokú hasonlóságot mutattak – a névsor Azerbajdzsán, Grúzia, Montenegró, Lengyelország, Románia és San Marino –,

az eredményeiket kicserélték, három esetben pedig a helyi műsorszolgáltató pontbejelentője el sem mondhatta az adott ország szavazatait.

Ez történt például Azerbajdzsán esetében (6:40-től), amikor is az egyik műsorvezetőként tevékenykedő Mika elmondja, hogy megszakadt a kapcsolat a pontbejelentővel, ezért az eredményeket az adott ország képviselője helyett az EBU részéről Martin Österdahl közli. Hasonló folyamat zajlott Romániánál (25:30), ahol megint csak technikai hibára hivatkozik a műsorvezető, ahogy az egész megismétlődik néhány perccel később Grúzia esetében (28:00), amikor is Mika még köszönti is Elenát Grúzia részéről, majd mégis Martin Österdahl jelenik meg a képernyőn – és egyúttal egy az egyben pontosan ugyanaz a rangsor, amely Azerbajdzsánnál is (Egyesült Királyság 12 pont, Olaszország 10, Svédország 8 stb).

Nem meglepően a „technikai problémák" és a módosított voksok között van kapcsolat: Azerbajdzsán szerint a részükről semmilyen technikai hiba nem állt fenn, míg a román műsorszolgáltató bevallása alapján még a szombati nap során is volt jelen képviselőjük a pontbejelentéssel kapcsolatos két eligazításon, ahogy a műsorvezetőnő is részt vett a próbán, Eda Marcust viszont

egyszerűen nem engedték adásba kerülni.

Románia Moldovának adott 12 pontot, de Ukrajna kapta

Az, hogy a román zsűri Moldovának ad 12 pontot, mondhatni a legvárhatóbb történések egyike. A versenyben ugyanis zsűrik sokasága szavaz jószomszédi viszonyok alapján (így tesz gyakran Románia is Moldova irányába), miközben persze idén az is közrejátszott volna a 12 ponthoz, hogy Moldova zenéje konkrétan a két ország kapcsolatáról szól, nem egy utalást tesz a Románia és Moldova közötti egységre, megemlíti Bukarestet, ahogy amúgy egy igen bulis zene is (és nem meglepő módon a második legkedveltebb a nézők részéről Ukrajnát követően).

Jött azonban a meglepetés, mivel az élő adásban Martin Österdahl tolmácsolásával Ukrajna kapta a 12 pontot (Moldova ezen sorrend alapján a román zsűritől nullát), miközben a román műsorszolgáltató szerint

az EBU úgy cserélte ki a román zsűri által megadott sorrendet, hogy az Európai Szövetség nem adott hivatalos tájékoztatást a televízió számára esetleges szabálytalanságokról, így ők is a közvetítés során vették észre az indoklás nélküli változtatásokat.

Hozzáteszik, a román zsűritagok véleményük alapján betartották a szervezők által meghatározott szabályokat, a szavazáskor pedig közjegyző is jelen volt, aki szintén semmilyen szabálytalanságot nem vett észre.

Ahogy Azerbajdzsán és Grúzia, úgy most Románia is hivatalos indoklást vár a szervezők részéről,

eddig ugyanis semmilyen kézzelfogható magyarázatot nem kaptak a szavazatok cseréjét illetően, ahogy az EBU által létrehozott új eredményt (és annak számítását) is átláthatatlannak vélik.

Bár úgy tűnik, hogy az idei évben ezen 6 ország szavazata nem sokat változtatott volna a végeredményen (Ukrajna előnye 165 pont volt), joggal merülnek fel mégis aggályok a verseny legitimitása kapcsán,

ahogy azt illetően is, hogy miért nem adott az EBU részletes magyarázatot az esetről – legalább az adott ország képviselői számára, akik elmondásuk alapján szintén nem értik a helyzetet.

A győztes produkció amúgy az alábbi videón látható. Az persze kérdéses, hogy jelen helyzetben Ukrajna tud-e egy hasonló jellegű eseményt szervezni, ám Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már be is jelentette, hogy

Mariupolban szeretnék megtartani a fesztivált

(„egy napon" legalábbis). Jelenleg jóval valószínűbbnek tűnik viszont, hogy egy másik ország adhat otthont a dalfesztiválnak 2023-ban.

Nem is a Kalush Orchestra kellett volna képviselje Ukrajnát, hanem egy kárpátaljai énekesnő

A Kontra.hu még pénteken számolt be arról, hogy

eredetileg nem a hadköteles férfiakból álló Kalush Orchestra képviselte volna Ukrajnát az Eurovízión, hanem a kárpátaljai születésű, de ukrán nemzetiségű énekesnő, Alina Pash.

Alina Pash is hazafias dallal indult, nyugat-ukrán népviseletben énekelt, de „kiderült" róla, hogy 2015-ben fellépett az Oroszország által elcsatolt Krím-félszigeten, emiatt közellenséggé vált hazájában.

A fiatal énekesnőt a nacionalista ukrán közvélemény ezért visszalépésre kényszerítette, noha ukrán állampolgároknak nem tilos a Krímbe utazniuk.

A Kontra hangsúlyozta: Valójában kőkeményen benne van a dalversenyben a politika, és azon versenyzőnek van esélye győzni, aki az éppen aktuális liberális/progresszív fősodornak tetsző politikai üzenetet fogalmaz meg dalában.

„A tehetség másodlagos szempont, a verseny egyes szervezői már tényként kezelik az ukrán Kalush Orchestra diadalát" – írta a döntő előtt, nemsokára pedig bebizonyosodott, hogy a portálnak igaza lett, ugyanis ténylegesen az ukránok nyertek – a Reaktor fenti információi alapján – meglehetősen fura körülményeket között.

„Persze mondhatnánk álnaivan, hogy legkésőbb a 2014-es Eurovízión fel kellett volna ismerni, hogy elsősorban politikáról szól az egész. Mint ismert, az ezelőtt 8 évvel rendezett dalversenyt ugyanis az egyetlen transzgender induló, az osztrák Conchita Wurst nyerte meg. A nőnek öltözött osztrák férfi azóta ismét férfiruhákat visel"

– fűzte hozzá a portál, amely az oroszellenes „cancel culture" (az eltörlés radikális baloldali „kultúrája") jelenségre is felhívta a figyelmet.

A Kontra.hu bejegyzése alább tekinthető meg teljes egészében:

A Stefania háborús aláfestéssel

Azt követően, hogy a Ukrajna megnyerte az Eurovíziót, a Kalush Orchestra háborús kontextusban publikálta a győztes, Stefania című dalt. Az új videóklipben többségében női szereplők láthatóak, akik katonaruhát viselnek és teljes harci felszerelésben vannak ábrázolva.