Az elmúlt bő évtizedben Vlagyimir Putyin és Soros György is igyekezett megszerezni magának az ukrán állami gáztranzitvállalat feletti ellenőrzést. Utóbbinak ez sikerült és a befolyása alá került az ukrán állami vállalat. Nem meglepő, hogy a vállalkozás jogutódja maximálisan kiszolgálja az amerikai érdekeket, és most sem a háború feszültségének oldásán dolgozik - írja a Kontra.

  • A Kontra utánanézett annak az ukrán tranzitvállalatnak, amelyik két állomásán néhány napja leállította a gázszállítást Európába. A vállalat célja a szakértők szerint az orosz gázembargó kieszközölése, valamint az Európa és Oroszország közötti gazdasági kapcsolat végérvényes elvágása lehet.
  • De miért szolgál ki virtigli politikai célokat egy jól menő üzleti vállalkozás? Azért mert a vezetői által Soros György és az Amerikai Egyesült Államok érdekeltségébe került már évekkel ezelőtt.
  • A cég sorsa korábban nem volt teljesen egyértelmű, hiszen 2010-ben még Putyin kezdeményezte az orosz Gazprommal történő egyesülését, amely megállapodás mindenki számára előnyös lehetett volna. A fúzió elmaradt és a két cég és a két ország közötti huzavona később a 2014-es majdani forradalom kirobbanásához is hozzájárult.
  • Soros György már 2015-ben célként fogalmazta meg saját honlapján az ukrán állami gáztranzitvállalat, a Naftogaz feldarabolását és az oroszok visszaszorítását Ukrajnából.
  • Első lépésként a Naftogaz élére olyan, az Egyesült Államokban kiképzett vezetőket ültetett, akik személyesen vele - Soros Györggyel - egyeztetettek a privatizáció, és az állami vállalat átszervezésérének lebonyolításáról.
  • A joggal amerikai bábnak tekintett Zelenszkij pedig nem húzta az időt, hiszen 2019 májusi megválasztását követően már 2019 szeptemberében jóvá is hagyta az LLC Gas TSO of Ukraine Naftogazból történő kiválást.
  • Ezzel pedig megvalósította Soros tervét és amerikai érdekeltségbe tolta át a stratégiai vállalkozást. Ha megnézzük a pozícióba került cégvezetőket, mindegyik erős amerikai kapcsolatokkal rendelkezik.
putyin vs sorosForrás: Twitter

A teljes cikk itt olvasható.