Joleen Hulme fél éven keresztül volt börtönben, miközben próbálta feldolgozni férje, Paul Dickson halálát, aki a szeme láttára lett öngyilkos az angliai Boltonban. Tévesen azt gondolták, ő végezte ki vőlegényét. Végül azonban egy háromhetes tárgyalás után sikerült bizonyítania ártatlanságát a bíróság előtt. A kétgyerekes anya elmondta, hogyan élte át élete eddigi legdurvább mélypontját, miután párja halálra szúrta magát.

Joleen Hulme és Paul Dickson évek óta ismerték egymást a családi barátaik révén, de csak később lettek egy pár, amikor már mindkettőjüknek volt gyereke korábbi partnereiktől.

A helyi kocsmában találkozgattunk, ami után én rendszeresen átmentem hozzá, hogy folytassuk a szórakozást és az éjszakába nyúló beszélgetést. Tudtuk, hogy van valami különleges kapocs köztünk, és közös döntés volt, hogy egy párrá váljunk, hiszen annyira közel álltunk egymáshoz, és imádtuk egymás társaságát".

- mondta Joleen.

A pár mindössze három hónappal a szörnyű tragédia előtt Egyiptomban nyaralt, és már az esküvőt tervezgették.

Ám a szép álom szertefoszlott, amikor egy vita során a 48 éves férfi váratlanul a mellkasába döfte a kést, menyasszonya szeme előtt egy családi összejövetelen. A veszekedés Paul dohányzása miatt robbant ki köztük, ám Joleen sosem gondolta volna, hogy idáig fajul.

A tragikus eset 2018. december 30-án történt, és ez még csak a kezdete volt annak a kétévnyi megpróbáltatás-sorozatnak, amin Joleennek keresztül kellett mennie.

A vőlegénye kevesebb mint két héttel később, a kórházban halt meg, miután szívelégtelenség lépett fel nála az öngyilkossági kísérlet következményeképp.

Joleen így emlékezett vissza a tragédia estéjére:

Tárgyakat dobáltunk egymáshoz az előszobában. Paul hirtelen dühösen megragadott, majd fölmentem az emeletre, hogy elmeneküljek előle, mire ő visszarántott és kilökdösött az előszobába. Bement a konyhába egy késért, majd visszasétált az előszobába, engem pedig letepert a kanapéra. Kiabálni kezdett velem, de már nem igazán emlékszem, hogy miket mondott. Csak láttam, ahogy mozog a szája és engem szid, de a hangokat már nem hallottam. Aztán az arcán lévő düh valami mássá változott. Láttam, amint a mellkasa felé szúr. És csak akkor vált világossá, hogy mit tesz."

Paul ezután kiment az ajtón, Joleen pedig követte az utcára és segítségért kiabált.Látta, ahogy ömlik a vér a megsebesült mellkasából.

Amikor a mentősök a pár boltoni otthonába érkeztek,

megpróbálták újraéleszteni az eszméletlen Pault, majd kórházba vitték sürgősségi kezelésre. A véres kést másnap találták meg az utcán, Joleent pedig a szülei házában fogták el a rendőrök, ahol gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

A gyászoló nő életének legnehezebb időszakaként emlékszik vissza az ezt követő napokra. Óvadék ellenében szabadon engedték, de nem látta sem a családját, sem Pault, aki az életéért küzdött a kórházban. Amikor magához tért,

a férfi azt mondta a rendőröknek és a családnak, hogy nem emlékszik mi történt, majd a menyasszonya felől érdeklődött, hogy miért nem láthatja őt halála előtt.

2020 májusában vádat emeltek ellene gyilkosság miatt és szigorított börtönbe került, ahonnan egyáltalán nem járhatott ki, egészen a tárgyalása napjáig:

"Börtönbe vittek, ami számomra hihetetlen volt, hiszen még sosem láttam börtönt belülről. Emlékszem, ahogy a recepción ültem és be kellett jelentkeznem. Az egyik börtönőr odaült mellém és megkérdezte, kit öltem meg. Mire én feleltem, hogy senkit nem öltem meg, a párom öngyilkos lett. Ám senki nem hitt nekem. A szemükben egy gyilkos voltam, aki épp 20 évnyi büntetésével nézett szembe.

A 37 éves nő ekkor elmondta, fogalma sincs, miért tehette ezt a vőlegénye, és nem tudott róla, hogy mentális problémái lettek volna

Arra gondoltam, hogy talán korábban már milliószor meg akarta ezt tenni. És én az egészből semmit nem vettem észre. Rendkívül figyelmes és gondoskodó volt velem, éreztem, hogy imád engem. Egészen a végső pillanatig felhőtlenül boldogok voltunk, míg Paul nem végzett magával. És a mai napig érzem, nem is volt igazán időm gyászolni, mert minden erőmmel az ártatlanságomat kellett bizonyítani. Azóta sem tudom felfogni és elfogadni, hogy nincs többé, hiszen minden olyan hirtelen történt."

A járványügyi rendeletek miatt akkoriban

a gyerekeivel sem találkozhatott, csak videóhívások alkalmával láthatta őket, azt is ritkán. Joleen tárgyalására 2020 novemberében került sor és három hétig tartott.

Végül nem sikerült rábizonyítani a gyilkosságot, mert a kés pengéjén lévő vér olyan nagy mennyiségű volt, hogy lemosta róla az ujjlenyomatokat. A tárgyalás döntő pontja azonban akkor következett be, amikor a nő ügyvédje megkérte a halottkémet, hogy mutassa be egy vonalzóval, hogy szúrná magát mellkason.

"Sosem felejtem el, ahogyan az ügyvédem a halottkém kezébe adta a vonalzót. A halottkém ugyanazt a mozdulatot tette, mint én a rendőrök előtt, amely a testkamerán látható. Ez nagyon durva volt. Azt gondoltam, még a halottkém is megmondja, hogy minden úgy történt, ahogy elmondtam, tehát minden szavam igaz. Ezzel sikerült bizonyítani a bíróság előtt, hogy Paul is ugyanezt tette. 

A szúrás által történő öngyilkosság olyan ritka, hogy a rendőröknek csak kevés adat áll rendelkezésükre róla. 

A háromhetes tárgyalás végén - melyből két teljes napot Joleen kihallgatására szántak - végül egyhangú döntéssel ártatlannak találták a nőt. 

A börtönből való szabadulás igazi keserédes pillanat volt a kétgyerekes anya számára, mert ugyan végre szabad volt, viszont egyedül kellett újraépítenie az életét, úgy, hogy a szeretett párja nem volt többé mellette.

Ráadásul amíg börtönben volt, a lakásába is betörtek, ami arra késztette Joleent, hogy egy másik városba költözzön családja biztonsága érdekében.

Már eleve amiatt sem éreztem magam biztonságban, hogy a nevemet befeketítették. Még Paul családja is gyilkosnak titulált a Facebookon. Annak ellenére, hogy az ítélet téves volt és azóta felmentettek, az emberek többsége azt gondolja, én tettem. És ez rendkívül kegyetlen. Ugyanis szemtanúja voltam, amint a párom véget vet az életének"

- mondta Joleen, majd hozzátette, hogy egyelőre képtelenségnek tartja, hogy más férfival kapcsolata legyen

"Nem tudnám magam még egyszer ilyen helyzetbe hozni. Egyelőre minden napot próbálok túlélni, azt érzem, még gyógyulnom kell. 

Joleen beszélt ügyvédjével arról, hogy kártérítést kér a rendőrségtől. Gyerekei tavaly nyáron ismét a felügyelete alá kerülhettek - írta meg a Mirror.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!

A címlapi / social media kép illusztráció.