Pusztító homokvihar tombol Iránban, több iskolát is bezártak

Air Pollution in Tehran 2022, Iran, May,Air pollution,Tehran,weather Horizontal
TEHRAN, IRAN - MAY 17: A general view of the city covered with smog as air pollution increased in Tehran, Iran on May 17, 2022. Due to the high levels of air pollution in Tehran, all schools, universities and government institutions were closed. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency (Photo by Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Iskolák és kormányhivatalok is bezártak Irán több régiójában, köztük Teheránban kedden, az országban pusztító homokvihar miatt.
Vágólapra másolva!

Az iráni állami média tájékoztatása szerint a vihar miatt romlott a levegő minősége is.

Az országban április közepe óta ez a harmadik súlyos homokvihar.

Múlt héten a hatóságok már elrendelték az iskolák bezárását a világ egyik legszennyezettebb városának számító Teheránban és néhány más tartományban, ám most először függesztették fel a munkát a kormányhivatalokban is.

Az iráni állami média tájékoztatása szerint a vihar miatt romlott a levegő minősége is Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Hétfőn több nyugat-iráni város repülőterén leállították a forgalmat.

Az Iránnal szomszédos Irakból szintén több homokvihart jelentettek az elmúlt napokban, több ezren kerültek kórházba légzési nehézségek miatt, legalább egy ember pedig meghalt.

Szíriában legalább hárman vesztették életüket az iraki határ mentén pusztító homokviharban.

Szakértők a kormányok rossz döntéseit, az elsivatagosodást és az alacsony vízszintet, illetve az éghajlatváltozást okolják az elmúlt időszakban jelentkező heves és gyakori viharokért.