Kiderült, hogy mire készül Putyin

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Donyeck, tank
8182786 03.05.2022 Servicemen of the Donetsk People's Republic ride a tank near Azovstal plant in Mariupol, Donetsk People's Republic. Alexey Kudenko / Sputnik (Photo by Alexey Kudenko / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háború második szakaszában az orosz hadsereg az ország keleti részében próbál meg területeket szerezni. Moszkva legfőbb célja a luhanszki és a donyecki régiók elfoglalása, és a már megszerzett területek biztosítása. Utóbbi érdekében elkezdődött a falvak és a városok védelmének megerősítése. Több beszámoló is érkezett azzal kapcsolatban, hogy az orosz katonák lövészárkokat ásnak, valamint betonakadályokat és bunkerszerű objektumokat telepítenek különböző helyeken.
Vágólapra másolva!

Mostanra az orosz offenzíva gyakorlatilag teljes egészében Kelet-Ukrajnára koncentrálódik, délen úgy tűnik, hogy Odessza ellen nem indul már ostrom, mivel ezzel az orosz utánpótlásvonalak túl hosszúra nyúlnának. Ezzel bizonyossá vált az is, hogy Oroszország semmilyen támadást nem tervez a transznisztriai szakadár régió és Moldova megszerzése érdekében, tehát ezek a híresztelések egyértelműen provokációs céllal lettek elterjesztve.

Mariupolban szórványos harcok folynak az egyetlen, még ukrán kézben lévő területen, az azovstali ipari parkban, ahonnan az este folyamán több száz ukrán katonát és sérültet menekítettek ki. Így az oroszok átvették az irányítást a világ egyik legjelentősebb acélgyára felett.

Harkov környékéről az oroszok átcsoportosítják erőiket, hogy más célpontok ellen tudjanak nagyobb számú haderőt bevetni.

Ezzel egyidejűleg az ukránok már egyre gyakrabban bombáznak orosz területeket. Legutóbb a határhoz közeli Kurszk ellen mértek csapást, személyi sérülés viszont nem történt.

A háború eseményeit az Origo élőben közvetíti ITT.