265 harcos adta meg magát a mariupoli Azovstal acélműben, őket buszokkal szállították el orosz felügyelet alatt álló területre. A sebesültek kórházba kerültek, a többieket ideiglenesen egy börtöntelepre vitték. Ukrajna a fogolycsere lehetőségében bízik, Oroszország azonban kijelentette: a náci háborús bűnösök nem kezelhetők úgy, mint a hagyományos hadifoglyok. Jelenleg állnak a két fél közti tárgyalások. Ez történt az éjszaka.

Rakétacsapások több régióban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott: a Lviv, Szumi és Csernyihiv régiókat ért keddi rakétacsapások, a luhanszki régióban történt légicsapások az orosz hadsereg kísérletei voltak, hogy kompenzálják a keleti és déli fronton elszenvedett kudarcaikat. Az elnök a rakétatámadásokat is sikertelennek nevezte, mert szerinte az ország légvédelme egyre erősebb. Azt nem részletezte, hogy milyen arányban semlegesítették az orosz rakétákat, illetve a célba jutott eszközök hol és milyen pusztítást végeztek.

Nem tisztázott az Azovstalból kijutott ukrán katonák sorsa

Továbbra sem tisztázott a több száz ukrán katona sorsa, akik a mariupoli Azovstal acélműben megadták magukat és átszállították őket az oroszok által ellenőrzött területre. Ukrajna védelmi miniszterhelyettese azt mondta, hogy fogolycsere keretében kicserélik őket, de egyes orosz tisztviselők kedden azt mondták, hogy bíróság elé állíthatják, és akár ki is végezhetik őket.

Az Azovstalból elszállított ukrán katonákkal teli buszok érkeznek az olenivkai börtönbeForrás: AFP/Sputnik/Alexey Kudenko

Kedd este hét ukrán katonákat szállító autóbusz hagyta el a kikötővárosban található Azovstal üzemet, és érkezett meg Donyeckbe, az oroszok által ellenőrzött Olenivka város egykori börtöntelepére – jelentette a Reuters. Oroszország tömeges meghódolásnak nevezte az Azovstal hadműveletét, az ukrán hadsereg szerint az acélgyárat védő katonák „elvégezték harci feladatukat", és most az életük megmentése a fő cél 

Állnak a tárgyalások

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy 265 ukrán harcos adta meg magát az Azovstal üzemben, köztük 51 súlyosan sérült katona, akiket a kelet-ukrajnai, orosz ellenőrzés alatt álló területen lévő novoazovszki kórházakba szállítanak. Az nem derült ki azonnal, hogy hány ukrán katona maradt az üzemben.

Az orosz törvényhozók kedden azt a tervet terjesztették elő, hogy az Azov-ezred harcosait „náci bűnözőknek" nyilvánítsák, akik nem vehetnek részt semmilyen fogolycserében. Eközben az orosz főügyész hivatala arra kérte az ország Legfelsőbb Bíróságát, hogy nyilvánítsa az egységet "terrorista szervezetté", ezzel próbálva megakadályozni, hogy harcosait hagyományos hadifogolyként kezeljék.

Ukrajna és Oroszország is elismerte, hogy a béketárgyalások jelenleg szünetelnek, amiért egymást hibáztatják.

Lerombolt kórház a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-ánForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Sokan nem jutnak gyógyszerhez

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai vezetője 226, az ukrán egészségügyi rendszer elleni támadás kivizsgálását kérte, amiben legalább 75 embert meghalt és 59 megsebesült. Hans Kluge azt mondta, hogy minden harmadik betegnek problémái vannak a gyógyszerekhez való hozzáféréssel, a konfliktusövezetben minden ötödiknek volt szüksége pszichológiai segítségre. A szexuális erőszakok száma is növekszik, és fennáll a kolerajárvány kockázata.

Putyin a nyáron hirdetheti meg a mozgósítást

A Sky Newsnak nyilatkozó Michael Clarke védelmi elemző szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilvánvalóan nem akarja meghirdetni a mozgósítást, mert az kudarcnak tűnhet, de hacsak nem hozza létre a mozgósítás valamilyen formáját, egyszerűen nincs elég csapata, hogy túljusson a donbászi patthelyzeten.

Az elemző úgy látja, hogy a nyáron vagy kora ősszel jöhet el ez az állapot. "Oroszország annyival nagyobb, mint Ukrajna, hogy ha mozgósítja, be tudná indítani ezt a nagyon nem hatékony gőzhengert. Nem hatékony, régi és nagyon rosszul van irányítva, de nagy" - fogalmazott Michael Clarke.

Franciaország újabb fegyvereket küld Ukrajnába

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta ukrán kollégájának, hogy országa a következő napokban fokozza a fegyverszállítást Ukrajnába – áll az Elysee Palota közleményében. A Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során Macron azt mondta, Franciaország kész válaszolni Ukrajna további segítségkérésére. Azt is elmondta, hogy Ukrajna európai uniós kérelmét az EU-tagok egy júniusi csúcstalálkozón megvizsgálják, és megismételte azt az elképzelést, hogy az EU-n kívül új "politikai közösséget" hoznak létre Ukrajna integrációjának megkönnyítése érdekében.