Hatra emelkedett a dél-szlovéniai Kocevje Melamin nevű vegyi üzemében történt robbanás halálos áldozatainak a száma - közölte csütörtökön a rendőrség.

A robbanásban hatan sérültek meg, közülük ketten súlyosan. Őket égési sérülésekkel szállítottak kórházba. Egyikük csütörtökön meghalt, a másikuk még mindig kritikus állapotban van. Öt ember a robbanás közvetlen közelében tartózkodott egy konténerben, és a helyszínen meghaltak. A ljubljanai rendőrség tájékoztatása szerint még folyik a nyomozás, így nem tudnak új információkkal szolgálni.
Sajtóbeszámolók szerint emberi mulasztás miatt történt a robbanás.

Múlt csütörtökön tartálykocsival az epoxigyanta gyártásához használt epiklórhidrint szállítottak az üzembe. Az előzetes vizsgálatok szerint a folyadékot tévedésből nem a megfelelő tartályba fejtették át. A robbanás és az azt követő tűz súlyosan megrongálta a gyárat és környezetét.

A szlovén környezetvédelmi jogszabályok szerint a Melamin gyár a környezetre nézve nagyobb kockázatot jelentő üzemek közé tartozik. A régió egyik legnagyobb munkáltatójaként működő cég, amely csaknem kétszáz embert foglalkoztat, elsősorban olyan nitrogéntartalmú festéket és lakkgyantát állít elő, amelyet a fa-, építő- és textiliparban használnak.