Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

orosz ukrán háború
Ukrán harckocsi Liszicsanszk város közelében, Kelet-Ukrajnában
Vágólapra másolva!
At ukrán elnök szerint Oroszországot anyagilag is felelősségre kell vonni a tetteiért. A brit külügyminiszter szerint Moldovát is fel kell fegyverezni. Heves harcok zajlanak Szeverodonyecknél. Ez történt az éjjel.
Vágólapra másolva!

Anyagilag is felelősségre kell vonni Oroszországot

Zelenszkij elnök szokásos éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy el kell érni, hogy Oroszország kompenzálja mindazt, amit Ukrajnában elpusztított. Az orosz pénznek kárpótlásként kell eljutnia minden érintetthez, családhoz, vállalkozáshoz.

"Sürgetjük partnerországainkat, hogy jogilag ismerjék el, hogy Oroszországnak anyagi felelősséget kell vállalnia az általa elkövetett bűncselekményekért. A gonosznak megtorlást kell kapnia, és tudnia kell, hogy megbüntetik" - fogalmazott Zelenszkij, aki multilaterális megállapodást javasol, amelyen keresztül mindenki, aki kárt szenvedett, kártérítést kaphat a veszteségeiért.

"Egy ilyen megállapodás értelmében a partnerországok joghatósága alá tartozó orosz pénzeszközöket és vagyonokat le kell foglalni vagy be kell zárni, majd le kell kobozni, és egy speciálisan létrehozott alapba kell irányítani, amelyből az orosz agresszió minden áldozata megfelelő kártérítést kaphat. Az igazságos lenne. És Oroszország érezni fogja minden rakéta, minden bomba, minden lövedék valódi súlyát, amit ránk lőtt" - mondta az ukrán elnök.

Heves harcok Szeverodonyecknél

Heves harcokról számoltak be az ukrán Szeverodonyeck város körül, miközben az orosz erők ismét támadásba lendülnek, hogy bekerítsék az ukrán védőket. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy a keleti Luhanszk és Donyeck tartományok – közös nevén Donbász – „pokollá" változnak, és figyelmeztetett, hogy az általa „a háború végső szakaszának" nevezett ütközet a legvéresebb lesz.

Brit külügyminiszter: Moldovát NATO-képessé kell tenni

A brit külügyminiszter szerint Moldovának "a NATO-szabványnak megfelelő felszerelést kell kapnia", hogy megvédje magát egy esetleges orosz agressziótól. Liz Truss a The Telegraph-nak adott interjújában azt mondta, hogy az Egyesült Királyság szövetségeseivel tárgyal a kilátásokról, mivel Vlagyimir Putyin "világos ambíciója egy nagyobb Oroszország létrehozása".

Azt mondta, a cél annak biztosítása, hogy Ukrajna tartósan meg tudja védeni magát, de ez más sebezhető államokra is vonatkozik, például Moldovára, amely nem tagja a NATO-nak.

Liz Truss Forrás: AFP/Russian Foreign Ministry/Sputnik

Kaszparov és Hodorkovszkij is felkerült a külföldi ügynökök listájára

Garri Kaszparov sakknagymester és Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás is felkerült a "külföldi ügynökként" fellépő személyek listájára Oroszországban - közölte a Kreml igazságügyi minisztériuma. Kaszparov és Hodorkovszkij egyaránt kiemelkedő kritikusai az orosz kormánynak és Vlagyimir Putyinnak.

Mihail Hodorkovszkij Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

Hodorkovszkij korábban azt mondta, hogy a közéleti szereplők "álljanak a mikrofonhoz, és mondják ki, hogy Putyin háborús bűnös". Kaszparov egyenesen puccsról beszélt: "Katonai vereség Ukrajnában, társadalmi-gazdasági lázadás, és akkor meglesznek a megfelelő feltételek a palotapuccshoz."

Garri Kaszparov Forrás: AFP/Carlos Costa

A Moody's leminősítette Ukrajnát

A Moody's pénteken három hónapon belül másodszor csökkentette Ukrajna adósságbesorolását, és negatívra csökkentette a kilátásokat, mivel egyre nagyobb a kockázata, hogy az orosz invázió hatással lesz az ország adósságfenntarthatóságára.

Annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség jelentős pénzügyi támogatást nyújtott az azonnali szükségletek kielégítésére, az államadósság jelentős növekedése középtávon valószínűleg fenntarthatatlannak bizonyul, és gátolhatja a hivatalos finanszírozáshoz való további hozzáférést - véli a Moody's.