Szoros eredmény várható a vasárnapi ausztrál parlamenti választásokon

MORRISON, Scott
Scott Morrison, ausztrál miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Szoros eredmény várható a vasárnapi ausztrál parlamenti választásokon a Scott Morrison miniszterelnök vezette konzervatív Liberális Párt és az Anthony Albanese vezette fő ellenzéki balközép Munkáspárt között - jelentették hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A konzervatívok számára a tét az, hogy egyhuzamban ötödszörre is elnyernek-e egy három éves hivatali ciklust. A legutóbbi felmérések szerint a Munkáspárt valamivel esélyesebb a győzelemre, bár ez 2019-ben is így volt, mégis veszítettek. A Liberális párt már több ciklus óta koalícióban kormányoz a még konzervatívabb Nemzeti Párttal, de az elmúlt ciklusban már csak egyetlen fős többségük volt az alsóházban.

Scott Morrison, ausztrál miniszterelnök. Forrás: MTI/AAP/Lukas Coch

A voksoláson a szövetségi alsóház 151 helyére és a 78 tagú felsőház felének leváltására választanak képviselőket, illetve szenátorokat. A szavazásra jogosultak száma több mint 17 millió, de több mint felük már előre levélben leadta a voksát - jelentette az ABC állami tévé a választási bizottság adatai alapján.

Ausztráliában kötelező a szavazáson való részvétel, az arány 2019-ben 92 százalékos volt. Az, aki szavazásra jogosult, de ezzel nem él, pénzbüntetésre számíthat.

A választási kampány fő témája a klímaváltozás, a gazdaság, a koronavírus-járvány kezelése és a nemzetbiztonság volt.