Váratlan fordulat: keményen megfenyegette Törökországot az Egyesült Államok

Ankara,Cabinet Meeting,Turkey,Turkish President Recep Tayyip Erd Horizontal ANKARA, TURKEY - MAY 17: Turkish President Recep Tayyip Erdogan holds a press conference after the cabinet meeting at the Presidential Complex in Ankara, Turkey on May 17, 2021. E
Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Törökország elutasítja Finnország és Svédország NATO-tagságra irányuló kérelmének jóváhagyását, ami komoly vitát váltott ki a szövetségen belül. Törökország az egyetlen ország, amely ellenzi a NATO-tagországok számának növelését. Az Egyesült Államokban még arról is beszélni kezdtek, hogy Ankarát ki kellene zárni a szervezetből, hogy a törökök ne akadályozzák a NATO terjeszkedését.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön Törökország megakadályozta a Finnország és Svédország tagságáról szóló tárgyalások megkezdését, mivel azt kifogásolta, hogy a két ország túl megengedően viszonyul a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) és a gülenista mozgalomhoz; két olyan csoporthoz, amelyeket Törökország terrorista szervezetként tart számon - írja a Newsweek.

A két ország visszautasította a kurd fegyveresek támogatásával kapcsolatos vádakat - a PKK-t az Európai Unió is terrorista szervezetként tartja számon -, valamint elutasította a Törökország által kért személyek kiadatását.

Ankara tiltakozása valódi kihívást jelenthet egy esetleges finn és svéd csatlakozással szemben, mivel az új NATO-tagok felvételéhez a szövetség valamennyi tagjának egyhangú jóváhagyása szükséges.

Ki lehet-e zárni Törökországot a NATO-ból?

Az Egyesült Államokban már a törökök NATO-kizárását emlegetik.

Korábban még 2016 és 2019-ben, miután Törökország megszállta Észak-Szíriát, már javaslatként felmerült, hogy zárják ki a szövetségből Törökországot.

Recep Tayyip Erdogan Forrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Emin Sansar

Habár a NATO-t szabályozó Észak-atlanti Szerződésben nincs lehetőség a tagok felfüggesztésére, vagy akár kizárására, de a szövetség megvonhatja az adott országtól a támogatást, ha az eltér a szerződésben foglalt alapelvektől.

Ronald Grigor Suny amerikai történész és a Michigani Egyetem politológiaprofesszora szerint nagyon valószínűtlen, hogy a jövőben a NATO olyan drasztikus lépést tenne, amely teljesen elidegenítene egy ilyen stratégiai szövetségest, mint Törökország.

A professzor véleménye szerint végül Erdogan török elnök jóváhagyja majd Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, de meg fogja kérni az árát a szövetség többi tagjától.