A "fehér heteroszexuális férfiakat" nyíltan gyűlölő oktatási minisztert nevezett ki Macron

Pap Ndiaye, oktatási miniszter, Franciaország
Newly appointed French Education, Youth and Sports Minister Pap Ndiaye attends a hands over ceremony to take over the position from his predecessor Jean-Michel Blanquer, in Paris on May 20, 2022. - The French president reshuffled his government on May 20 ahead of parliamentary elections in June. The appointments come nearly a month after his re-election in late April, and naming a new prime minister on May 16. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Túlzás nélkül franciagyűlölő oktatási minisztert nevezett ki Macron francia köztársasági elnök. Egy hónap múlva parlamenti választások lesznek Franciaországban, és Macron fél a szélsőbaltól. Amíg ugyanis a jobbközép pártok - engedelmeskedve a több évtizedes ideológiai terrornak - nem lépnek koalícióra a legerősebb ellenzéki párttal, a radikális jobboldali Marine Le Pennel, a baloldal összeállt. Vezetőjük az antiszemita, kommunista Jean-Luc Mélenchon. Így Macron a szélsőbaltól fél leginkább, ezért nevezett ki szocialista miniszterelnököt (egy hónapra, a választásokig), és ezért adta az oktatási minisztériumot egy szenegáli-francia szélsőbaloldali politikusnak. Pap Ndiaye korábban gyűlölettel beszélt a "fehér heteroszexuális férfiak" társadalmáról. 
Vágólapra másolva!

Xavier-Laurent Salvador közismert francia irodalomprofesszor és középkoriirodalom-kutató, a „Dekolonializmus és az identitásalapú ideológiák megfigyelőközpontjának" társigazgatója a Le Figaroban ezt a botrányt elemzi.

Szerinte, ha egyáltalán lehet ilyet mondani Macron előző kormányával összefüggésben, tagjai között volt egy, az átlagnál kevesebbet hibázó, viszonylag népszerű miniszter is, a határozottan republikánus eszméket valló, a Republikánusok (LR) pártjából érkező Jean-Michel Blanquer, aki Nicolas Sarkozy egykori sikeres köztársasági elnökhöz is közel állt.

Jean-Michel Blanquer Forrás: AFP/Ludovic Marin

A nemrégiben leváltott miniszter konfliktusa Macronnal akkor kezdődött, amikor Samuel Paty 2020 októberében, a lefejezett történelemtanár brutális meggyilkolása után egyértelműen állást foglalt a radikális iszlám francia közoktatási intézményekből történő kiszorítása és a hagyományosan komoly értéknek számító véleményszabadság mellett. Paty „bűne" az volt ugyanis, hogy szólásszabadság óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak, akit ezért egy radikális muszlim migráns a nyílt utcán, nappal, kegyetlen brutalitással lefejezett. De Jean-Michel Blanquer volt az is, akinek volt bátorsága azt mondani a muszlim kendő iskolai viseléséről szóló vita során, hogy annak „semmi helye nincs a francia társadalomban".

A Chirac- és Sarkozy-követő Blanquier klasszikus, katolikus hátterű tanulmányaihoz képest utódja, a szélsőbalos, kommunista eszméken szocializálódott Pap Ndiaye a franciaországi és az amerikai „feketék helyzetének" összehasonlításával foglalkozott hosszú ideig, erre építette pályafutását is és 2008-ban még esszét is írt erről a témáról.

Az újonnan kinevezett francia oktatási, ifjúsági és sportminiszter, Pap Ndiaye részt vesz az átadási ünnepségen, hogy átvegye a pozíciót elődjétől, Jean-Michel Blanquer-től, Párizsban, 2022. május 20-án Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Később „tovább fejlesztette" ideológiáját és arra a következtetésre jutott, hogy Franciaországnak sürgősen fel kell nyitnia a szemét saját „strukturális rasszizmusával" szemben. Ezzel a megközelítéssel Ndiaye nem csinált mást, csak az Amerikából importált dekolonializmus egyik kulcsfogalmát ültette át a francia közbeszédbe és társadalomba, és utat nyitott egyebek mellett az eltörlés kultúrájának és a szélsőséges wokizmus eszméinek Franciaországban.

A wokizmus az új kommunizmus

Pedig a Le Monde egyik 2009-es cikke szerint a szenegáli apától és francia anyától Franciaországban született 56 éves férfi, akit anyja egyedül nevelt fel, sokáig „nem aggódott identitásával kapcsolatban". Republikánus eszmék között, mindenféle rasszizmus nélkül nőtt fel. (Ndiaye rengeteg kritikát kapott a közösségi hálókon amiatt, hogy miközben a fehér francia anyja egyedül nevelte, szenegáli apja „hamar lelépett" és nem foglalkozott vele, miközben anyja mindent megtett azért, hogy Ndiaye tanulhasson, sőt, állami ösztöndíjakból folytathatta külföldi tanulmányait, mégis a „fehér" Franciaország ellen fordult.) Macron első elnökségi ciklusa idején felgyorsult a történész Ndiaye radikalizálódása.

2018-ban elítéli a francia társadalmi modellt, ahogy fogalmaz a „fehér heteroszexuális férfiak soviniszta univerzalizmusát", 2020-ban a Le Monde-ban írt cikkében pedig arról értekezik, hogy „franciának lenni még mindig azt jelenti, hogy fehér vagy, viszont ha nem vagy fehér, akkor máshonnan jöttél". Majd bírálja a franciákat azért, hogy nehezükre esik függetleníteni magukat a bőrszíntől, ha arról van szó, hogy valaki francia vagy nem francia.

Az Egyesült Államok egyetemi campusain és a szélsőbaloldal értelmiségi köreiben, médiafelületein oly népszerű „wokizmus" ideológiája köszön vissza Pap Ndiaye gondolatmenetében, de ugyanebben a cikkében a szintén az Egyesült Államokból importált „mikroagresszió" fogalmát is előveszi a történész, és leírja azokat a sztereotip kérdéseket vagy megjegyzéseket, amelyeket egy színes bőrű személynek tesznek fel Franciaországban, mint például: „Melyik országból jöttél?" vagy „Milyen jól beszélsz franciául!". „Ezek a kérdések a normál ember számára maximum ügyetlen, udvariatlan kérdéseknek tűnnének, de az új fajelmélet hívei számára, akiknek ideológiáját Pap Ndiaye is átvette, ezek a kérdések egy sokkal súlyosabb jelenség megnyilvánulását jelentik, nevezetesen a „fehér etnocentrizmust, a tudatlan vagy az eufemisztikus rasszizmust", amit „a látható kisebbségekhez tartozó emberek" a saját élettapasztalataikból fakadó fájdalomként élnek meg" - írja a neves professzor, Salvador a Le Figaro-ban. Más szóval, most már „tudatlanságból", ha úgy tetszik mindenféle rosszindulat, gyűlölet nélkül is lehet valaki rasszista, sőt, akár kedvességből is. (Abban a megjegyzésben ugyanis, ha valaki nyelvtudását dicsérjük, nehéz nem felismerni a kedvességet).

De Pap Ndiaye ennél is messzebb megy, és nyíltan kritizálja a francia állami, közigazgatási szervezetet is, ráadásul úgy, hogy azt már a második 5 éves ciklusban irányítják „elvtársai": 2012-2017 között a bukott szocialista elnök François Hollande, 2017-től kezdve Hollande egykori gazdasági minisztere, Emmanuel Macron. Sőt, most kezdődik a harmadik baloldali, vagy Macron esetében félig baloldali, félig ultraliberális korszak.

François Hollande Forrás: AFP/Patrick Kovarik

(Pap Ndiaye 2012-ben egy Hollande-t támogató nyílt levelet írt alá, és korábban szoros kapcsolatot ápolt a szocialista párt „trockista" szárnyával, radikális aktivistaként a pártba is belépett). Amikor ugyanis a Le Monde egy 2017-es riportjában meglehetősen elfogult és manipulált módon az „állami rasszizmusról" kérdezi, Ndiaye kijelentette, hogy „bár Franciaországban nincs állami rasszizmus", „a rasszizmus az államban van és az olyan intézmények, mint például a rendőrség, rasszista gyakorlatot folytatnak". Így az új oktatási miniszter számára egyes rendőrök rasszista viselkedése már nem egyének által elkövetett bűncselekményként jelenik meg, hanem általánosít és „a nemzeti rendőrség által jóváhagyott „gyakorlatról" beszél.

A cikk a következő oldalon folytatódik.