Legalább 19 diák és két felnőtt, köztük egy tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt - jelentette az amerikai sajtó a Texas állambeli közbiztonsági hivatal tájékoztatására hivatkozva.

Greg Abbot, Texas állam kormányzója korábban elmondta: a gyilkos lövöldöző, akit a 18 éves Salvador Ramosként azonosítottak, szintén meghalt. Az első hírek szerint a helyszínre érkező rendőrök lőtték le. A kormányzó beszámolója szerint a tömeggyilkosnál "kézi fegyver és puska" is lehetett, amikor tüzet nyitott a San Antonio városától 85 mérföldre nyugatra található uvaldei Robb Általános Iskolában. A republikánus politikus beszámolója szerint két tisztet is meglőttek, de - mint fogalmazott - ők várhatóan életben maradnak. 

600 tanulója van az általános iskolának - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/2022 Getty Images/Jordan Vonderhaar

Egyedül volt

Hírügynökségi információk szerint a gyilkos a helyi közösség lakója volt. Uvalde rendőrfőnöke, Pete Arredondo egy sajtótájékoztatón azt mondta: a fegyveres egyedül követte el tettét. A sérültek számát egyelőre nem határozták meg pontosan, de Arredondo szerint "több sérült is van". A Robb Általános Iskolában alig 600 diák tanul, és a rendőrfőnök elmondása szerint második, harmadik és negyedik osztályos tanulók voltak az intézményben.

Válságos állapotban

A San Antonió-i Egyetemi Kórház a Twitteren közölte, hogy két sérültet szállítottak hozzájuk az uvaldei iskolából, egy gyereket és egy felnőttet. Mint írták: mindkét sérült - egy 66 éves nő és egy 10 éves lány - állapota válságos. Később mindketten meghaltak. Az Uvalde Memorial Hospital korábban azt közölte, hogy 13 gyereket szállítottak az intézménybe.

Ketten még válságos állapotban vannakForrás: AFP/Allison Dinner

Nevük elhallgatását kérő hatósági források azt mondták, hogy az iskolai lövöldöző feltehetően lelőtte a nagymamáját is, mielőtt az iskolához ment volna. Roland Gutierrez, Texas állam szenátusának demokrata tagja a hatóságoktól kapott információkra hivatkozva közölte: a nőt helikopterrel szállították San Antonióba, és még életben van.

Texas legsúlyosabb iskolai lövöldözése

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése csaknem egy évtizede történt, amikor fegyveresek megöltek 20 gyereket és 6 felnőttet a Connecticut állambeli Newtownban található Sandy Hook Általános Iskolában. A mostani eset volt Texas állam történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése, amely négy évvel az után történt, hogy egy fegyveres 10 embert megölt a houstoni Santa Fe középiskolában.

A keddi texasi lövöldözés alig több mint egy héttel az után történt, hogy egy fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalo városában, és megölt 10 embert.