Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

conflict Horizontal
A regionális kormányzat lerombolt épülete a dél-ukrajnai Mikolajiv városában
Vágólapra másolva!
A donbászi orosz offenzíva a legnagyobb támadás európai földön a második világháború óta az ukrán külügyminiszter szerint.
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Túléltünk három hónapot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében emlékeztetett, hogy három hónapja kezdődött el a háború. Szerinte minél tovább tart a háború, annál nagyobb ára lesz a szabadság védelmének nemcsak Ukrajnának, hanem az egész szabad világnak is. Zelenszkij szerint ezért a nehézfegyverek Ukrajnának szállítása jelenleg a legjobb befektetés a világ stabilitásának megőrzésében és számos olyan súlyos válság megelőzésében, amelyeket Oroszország még csak tervez vagy már kiváltott.

Továbbra is azon dolgozunk, hogy Ukrajna megbízható biztonsági garanciákat kapjon a háború után. Létrejött egy nemzetközi tanácsadó csoport biztonsági és védelemi szakértőkből, valamint diplomatákból, akiknek az a feladatuk, hogy kidolgozzanak egy olyan garanciális formát, ami nem csak hónapokig vagy évekig, de ukránok generációján át is működik - mondta Volodimir Zelenszkij.

A legnagyobb támadás európai földön

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere kijelentette, hogy a donbászi orosz offenzíva „a legnagyobb támadás európai földön a második világháború óta". Sürgette a szövetségeseket, hogy gyorsítsák fel a fegyverek és lőszerek szállítását. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy Oroszország fokozta hadműveleteinek intenzitását a Donbászban, mivel Szeverodonyecket, Liszicsanszkot és Rubizsnyét akarja bekeríteni annak érdekében, hogy Luhanszk megye egészét orosz megszállás alá helyezze.

Civilek haltak meg Luhanszkban és Donyeckben

Ukrajna állítása szerint legalább 14 civil halt meg Luhanszk és Donyeck keleti régióiban az orosz erők által végrehajtott támadások során. További 15 ember megsérült.

A két várost támadások özöne érte az ukrajnai orosz invázió három hónappal ezelőtti kezdete óta. Korábban egy regionális kormányzó bejelentette, hogy az orosz erők három donyecki várost, köztük Szvitlodarszkot is ellenőrzésük alá vették.

Ukrajna állítása szerint lelőhettek egy orosz tábornokot

Valószínűleg megöltek egy orosz tábornokot - közölte az ukrán hadsereg. Szerintük Kanamat Botasev vezérőrnagy halhatott meg abban az orosz vadászgépben, amit csapataik lelőttek. A 63 éves férfi lenne a legmagasabb rangú vadászpilóta, aki az ukrajnai háborúban halt meg.

A BBC Russia arról számolt be, hogy Botasev korábban nyugdíjba vonult, és egy évtizede nem vezetett repülőt. Nem világos, hogy miért ült vissza egy Szu-25-ös orosz repülőgép pilótafülkéjébe, ami Oroszország egyik legkifinomultabb vadászrepülőgépe.

Az ukrán bejelentést orosz oldalról nem erősítették meg.