Putyin új bejelentést tett, ezzel minden megváltozhat

PUTYIN, Vlagyimir, Vlagyimir Putyin
Moszkva, 2022. május 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) moszkvai csúcstalálkozóján 2022. május 16-án. MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök az Államtanács szerdai elnökségi ülésén szociális támogatási intézkedéseket jelentett be a nyugdíjakkal, a létminimummal és a minimálbérrel kapcsolatban – írja az Izvestija. Mindebből az következik, hogy ezzel a stabilizációs intézkedéssel Putyin elhúzódó háborúra számít.
Vágólapra másolva!

Az orosz államvezetés számára elsődleges fontosságú a polgárok jólétének és életminőségének biztosítása – jelentette ki Vlagyimir Putyin az Államtanács elnöksége előtt szerdán. Hozzátette: a kormány fontos feladata a lakosság körében a szegénység mértékének csökkentése.

Az orosz gazdaság dinamikája jobb – emelte ki –, mint ahogyan azt egyes szakértők prognosztizálták, és ezt a tendenciát fenn kell tartani.

Putyin az Államtanács elnökségi ülésén bejelentette a minimálbér – június 1-től hatályos – 10 százalékos emelését havi 15 279 rubelre, azaz hozzávetőleg 93 ezer forintra (1 rubel kb. 5 forint).

Vlagyimir Putyin orosz elnök fontos intézkedéseket jelentett be Forrás: MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov

Ez az intézkedés mintegy 4 millió oroszt érint majd. Az orosz elnök szerint a létminimum és a nyugdíj ugyanilyen mértékben emelkedik a hónap első napjától Oroszországban.

A nyugdíjemelés 35 millió – már nem dolgozó – nyugdíjast érint.

Ez egy nehéz év volt az ország számára – szögezte le Putyin –, az infláció Oroszországban meghaladta a 11 százalékot. Az infláció azonban, mint felhívta rá a figyelmet, egyes országokban ennek a többszöröse.

Az államfő azt is megjegyezte: Oroszországban a munkanélküliség jelenleg csökken (4 százalékos), és ezt a tendenciát is fenn kell tartani.

Putyin bejelentése változásokat hozhat az úgymond hátország hangulatán - bár felmérések szerint az oroszok döntő többsége egyébként is támogatja az ukrán háborút.