Az orosz erők helyzete az elmúlt néhány napban fokozatosan javult a kelet-ukrajnai heves harcokban, derül ki az Understanding War összefoglalójából. 

Hanna Malyar ukrán védelmiminiszter-helyettes kijelentette, hogy a harcok jelenleg maximális intenzitásúak a korábbi orosz támadásokhoz képest, és valószínűleg tovább fognak fokozódni.

Kijelentette, hogy az ukrán erők manőveres védelmet alkalmaznak, hogy nyomást gyakoroljanak az orosz előrenyomulásra a kulcsfontosságú területeken.

Az oroszok mostanra átvették az irányítást Luhanszk régió több mint 95%-a felett, és valószínűleg a következő napokban folytatni fogják a törekvést Szeverodonyeck elfoglalásának befejezésére.

Az orosz erők az elmúlt héten több sikert értek el, de támadó hadműveleteik továbbra is lassúak.

Az orosz erők előrenyomulása eddig sikertelennek bizonyul Izyumtól délkeletre, a Harkov-Donyec megye határ közelében. Viszont Szeverodonyeck környékén a következő napokban valószínűleg megpróbálják bekeríteni Szeverodonyeck-Lizicsanszk területet.

Az oroszok továbbra is kitartóan törtek előre Popasnától délre és nyugatra Bahmut felé, de az előrenyomulás üteme valószínűleg lelassul, ahogy közelednek a városhoz.

A déli tengely megszállt területein állítólag egy „harmadik védelmi vonalat" készítenek elő az oroszok, hogy megszilárdítsák a hosszú távú ellenőrzést a térség felett, és felkészüljenek a valószínű jövőbeni ukrán ellentámadások visszaverésére.

Az élő közvetítésünket a háborúról ITT olvashatja.