Kiszabadulhat a börtönből Charles Manson egyik követője

Manson Family, The charles manson scene still HORIZONTAL
Manson Family, The (2003) Pers: Marcelo Games Dir: Jim Van Bebber Ref: MAN335AD Photo Credit: [ Mercury Films / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement
Vágólapra másolva!
Több mint öt évtized után először javasolta az illetékes kaliforniai testület Charles Manson amerikai szektavezér egyik követője, Patricia Krenwinkel feltételes szabadlábra helyezését.
Vágólapra másolva!

A 74 éves Krenwinkeltől eddig 14-szer tagadták meg a feltételes szabadlábra helyezést.

Charles Mansont és követőit a várandós Sharon Tate amerikai színésznő és négy másik ember 1969-es meggyilkolásáért ítélték el

- írta pénteken a The Guardian online kiadása.

Az Origo is beszámolt róla korábban, hogy a bandavezér, Manson szuggesztív kontrollt gyakorolt a bandatagok felett, akik nem hordhattak szemüveget, órát, és pénzt sem tarthattak maguknál. A férfi az évek során megtanulta befolyásolni környezetét és a kis csapatát droggal és szexszel kötötte magához. A tízes éveik végén, húszas éveik elején járó, főleg fehér középosztálybeli lányok pedig szó nélkül megtették, amire kérte őket.

Az 1971-es fotón a 1971 "Manson család" néhány tagja látható, akik egy Los Angeleshez közeli ranchon ütöttek tanyát. Az őrült szektavezér és követői nevéhez több gyilkosság is köthető. Forrás: Pinterest

A Tate-gyilkosságot következő éjszaka Krenwinkel segített megölni Leno LaBianca kereskedőt és feleségét,

az egyik áldozat vérével a falra írta - többek közt - a Helter Skelter szavakat.

A csütörtöki feltételes szabadlábra helyezési javaslatot az állam illetékes bizottságának jogi osztálya vizsgálja felül, mielőtt Gavion Newsom kormányzó elé kerülne az év vége előtt. Newson korábban megtagadta a 2017-ben börtönben meghalt Manson más követőinek szabadulási kérelmeit.

Az új törvény, melyet Krenwinkel utolsó kérelmének 2017-es elutasítása óta hoztak,

előírja annak a figyelembe vételét, hogy a gyilkosságot fiatalon követte el, és ma már idős korú fogva tartott.

A feltételes szabadlábra helyezési bizottság szóvivője nem tudta konkrét okokkal alátámasztani a bizottság döntését. A nő továbbra is a Los Angelestől keletre lévő női börtönben marad. A bizottság öt évvel ezelőtt visszautasította a feltételes szabadlábra helyezési kérelmét, noha az asszony azzal érvelt, hogy a bántalmazott nők szindrómája befolyásolta, amikor részt vett a véres gyilkosságokban.

Krenwinkel 19 éves volt, titkárnőként dolgozott és nővérével élt, amikor az akkor 33 éves Mansonnal találkozott egy partin. 2016-ban azt vallotta, hogy ezután mindent otthagyott, és követte a férfit, mert azt gondolta, romantikus kapcsolatuk lehet.

Vallomása szerint Manson azonban testileg és érzelmileg is bántalmazta, és szexért eladta más férfiaknak. Elmondta, hogy kétszer is megszökött, de megtalálták és visszavitték. Ritkán maradhatott egyedül és gyakran volt kábítószerek hatása alatt.

Manson apokaliptikus próféciákról szónokolt követőinek (illusztráció, jelenet a The Manson Family c. filmből) Forrás: Origo

Utolsó meghallgatásán Krenwinkel elmondta, hogy 1969. augusztus 9-én, Tate otthonában többször megszúrta Abigail Folgert, egy kávébirodalom örökösét. A következő éjjel Manson és jobbkeze, Charles "Tex" Watson arra utasították, hogy tegyen valami "boszorkányosat", így gyomron szúrta LaBiancát, majd egy véres ronggyal szavakat írt a falra.

A nőt és a bűntények más résztvevőit eredetileg halálra ítélték.

1972-ben Kaliforniában egy rövid időre alkotmányellenesnek ítélték a halálbüntetést, így ők is életfogytiglant kaptak a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségével. Miután Manson egy másik követője, Susan Atkins 2009-ben rákban meghalt, Krenwinkel lett az állam leghosszabb ideje börtönben ülő elítéltje.