Texasi iskolai mészárlás: a gyerekek könyörögtek a rendőröknek, de mégsem siettek

Iskolai lövöldözés, Texas, iskola, Uvalde, Robb Általános iskola,
Uvalde, 2022. május 25. Rendőrnyomozók dolgoznak a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot és egy tanárt lőtt agyon. MTI/EPA/Aaron M. Sprecher
Vágólapra másolva!
A rendőrség "rossz döntést hozott" azzal, hogy elmulasztotta megrohamozni a texasi Uvalde általános iskola osztálytermét, amikor egy fegyveres 19 gyereket megölt - mondta a texasi közbiztonsági hivatal igazgatója a BBC-nek. Elindultak az iskolába és be is léptek az épületbe, de a mészárlás kezdetétől 75 percig gyakorlatig nem csináltak semmit. Nem törték rá a fegyveresre az osztályterem ajtaját, ahol elbarikádozta magát, pedig közben embereket ölt és a gyerekek könyörögtek a rendőröknek. Ők a folyosón vártak a megfelelő pillanatra. Miközen texasi állami közbiztonságért felelős rendvédelmi szervezet igazgatója elismerte hibáját, az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA) a texasi konferenciáján kiállt a fegyverviselés joga mellett.
Vágólapra másolva!

- idézte Steven McCraw-nak, a Texas állambeli közbiztonsági hivatal vezetőjének a szavait a brit hírportál a pénteki sajtótájékoztatójáról. A lap azt írja, a rendőrök azért nem akartak belépni a terembe, ahol a fegyveres mészárlás zajlott, mert nem hitték el, hogy még mindig "aktív lövöldözős" helyzetről van szó. Annak ellenére sem, hogy a teremben lévő tanulók többször telefonáltak nekik, hogy segítséget kérjenek tőlük.

Rendőrnyomozók dolgoznak a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én Forrás: MTI/EPA/Aaron M. Sprecher

Ahogy az Origo is megírta,

Legalább 19 diák és két felnőtt, köztük egy tanár is meghalt

egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt - jelentette az amerikai sajtó a Texas hivatal tájékoztatására hivatkozva. Greg Abbott kormányzó mondta el, hogy a gyilkos lövöldöző, akit a 18 éves Salvador Ramosként azonosítottak, szintén meghalt. Az első hírek szerint

a helyszínre érkező rendőrök lelőtték.

A mostani hírek szerint nem azonnal végeztek a tömeggyilkossal, akinél "kézi fegyver és puska" is lehetett, s aki tüzet nyitott a San Antonio városától 85 mérföldre nyugatra található intézményben. A republikánus politikus beszámolója szerint két tisztet is meglőttek, de - mint fogalmazott - ők várhatóan életben maradnak.

Könyörögtek a gyerekek

McCraw megerősítette, hogy 40 perc telt el a rendőri egység megérkezésétől addig a pillanatig, amikor úgy döntöttek, megrohamozzák az osztálytermet, ahol a fegyveres elbarikádozta magát. A helyszínen tartózkodó vezető tiszt úgy döntött, megvárja, amíg az iskola gondnoka megérkezik a kulcsokkal, hiszen "már nincs gyerek veszélyben", vagy "senki sem él már".

Hiába kérték a rendőröket a gyerekek, 75 percig nem törték be az osztályterem ajtaját Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Brandon Bell

A pénteki sajtótájékoztatón lejátszották a gyerekektől érkező 911-es segélyhívásokat, amelyek időrendben így követték egymást:

12:03 - Egy diák felhívta a 911-et, azonosította magát, és azt suttogta, hogy az iskola 112-es szobájában van.

12:10 - Visszahívta a 911-et és közölte, hogy többen meghaltak már.

12:13 - Ugyanaz a tanuló harmadszor is telefonált.

12:16 - Visszahívta a 911-et, és azt mondta, nyolc-kilenc diák még él.

12:19 - Egy másik ember is hívta a 911-et a 111-es szobából, de ő letette a telefont, amikor egy másik diák ezt mondta neki.

12:21 - A fél 1-es híváson keresztül hallható, hogy három lövés eldördül.

12:36 - Az első hívó visszahívta a segélyhívót. Azt kérték tőle, maradjon a vonalban és legyen nagyon csendben. Arról beszélt, hogy a fegyveres az ajtóra lőtt.

12:43 és 12:47 - Kérte a 911-et, hogy "kérjük, küldjék el a rendőrséget most".

12:46 - Azt mondta [a diák], hogy hallja a szomszédban lévő rendőröket.

12:50 - Lövések dördültek el, amit megint lehetett hallani a telefonban.

12:51 - Nagy volt a hangzavar, mintha a rendőrök gyerekeket vittek volna ki a szobából. Hallatszik, ahogy az elsőként telefonáló gyereket is kivitték a szabadba, mielőtt a hívás megszakadt volna.

A kései reagálás és a videófelvételek, amelyeken látszik, hogy a kétségbeesett szülőket megbilincselték a rendőrök, miközben a fegyveres még az iskolában volt,

a közvélemény rendőrök elleni, növekvő haragjához és a bűnüldöző szervek belső vizsgálatához vezetett.

Pénteken Texas kormányzója, Greg Abbott kijelentette, hogy "dühöng" amiatt, hogy "félrevezették" bizonyos információkkal kapcsolatban, amelyeket a hét elején egy sajtótájékoztatón hozott nyilvánosságra.

- mondta.

Apa és lánya öleli egymást a mészárlás után Forrás: AFP/Allison Dinner

McCraw most részletesen elmesélte, hol voltak a rendőrök és pontosan mikor, mit csináltak az iskolai mészárlás megfékezése érdekében. A fegyveres férfi 11 óra 30 körül ért az iskola közelébe, ahol összetörte a kocsiját. Kiszállt, megkerülte az épületet, és "több mint száz lövést" leadott az osztályterembe, amikor benézett. Az iskolai körzet egyik rendőre, aki akkor nem volt az iskolában, azonnal a helyszínre sietett az első 911-es hívás után, de - ahogy a vezető mondja - "pont a gyanúsított mellé hajtott, aki egy jármű mögé görnyedt".

11:35-kor a támadó belépett az iskolába egy olyan ajtón, amit egy tanár korábban kinyitott és elbarikádozta magát az egyik osztályteremben. Craw állítása szerint a rendőrök percekkel később követték őt az épületbe, de nem léptek be a terembe, hanem a folyosón maradtak. Azt mondta, 19 rendőr várt ott.

Körülbelül 75 perccel a támadás kezdete után, 12:51-kor hatolt be a taktikai egység a terembe és agyonlőtte a fegyverest.

1657 lőszert és 60 tárat találtak nála.

A helyszínen tartózkodó parancsnok, az iskolakerület rendőrfőnöke, aki nem volt jelen a pénteki sajtótájékoztatón, úgy vélte, hogy ekkor már nem egy "aktív lövöldözős" helyzet volt. Ez ellentmond annak, hogy legalább négy segélyhívás érkezett az iskolából, néhányan a fegyveres férfi mellett elbarikádozott gyerekektől.

- mondta McCraw, aki "tragikusnak" nevezte a rendőri hibákat.

Mára egyébként az is kiderült, hogy a fegyveres figyelmeztetést küldött a Facebookon az egyik barátjának privát üzenetben. Korábban azt állították, hogy nyilvános bejegyzésként tette közzé a tervet, amelyben az állt, hogy lelőtte nagymamáját és lövöldözni fog egy iskolában. Tavaly szeptemberben már a mészárlásra készülhetett, amikor arra kérte nővérét, hogy vegyen neki fegyvert, amit a nő határozottan elutasított. Az év elején pedig már konkrétan készülhetett rá, amikor négy emberrel az Instagramon privát üzenetekben fegyvervásárlásról beszélt, és kérdéseket tett fel nekik ezzel kapcsolatban.

Fellángolt a vita a fegyvertartásról

A texasi tömegmészárlás az évtized egyik legvéresebb támadása az Egyesült Államokban, amelynek nyomán ismét fellángolt a vita az amerikai fegyvertartási és fegyverviselési szabályozásról. A befolyásos amerikai fegyverlobbi, az Országos Fegyverszövetség (NRA) éppen ezen a hétvégén tartja éves kongresszusát az Uvaldétól 440 kilométerre fekvő, dél-texasi Houstonban, ahol több befolyásos republikánus párti politikus, többek között az előző amerikai elnök, Donald Trump és Ted Cruz texasi szenátor is kiálltak amellett, hogy a szigorúbb fegyvertartási és fegyverviselési szabályok elfogadása nem segítene az egyre gyakoribb tömeges lövöldözések és vérontások megelőzésében.

- jelentette ki Wayne LaPierre, az NRA vezetője, de hozzátette,

a fegyverviselés korlátozása nem megoldás.

- mondta.

A nyomozók egyelőre nem tudják, mi motíválta Salvador Ramost abban, hogy megölje az áldozatait. Bár kibukott a középiskolából, de nem volt priusza és úgy tudni, olyan betegsége sem, amely befolyásolta volna az elmeállapotát.