Aranyásók összecsapásaiban száznál is többen haltak meg Csádban

Illegális bánya, illegális bányászat Afrika, illusztráció
TO GO WITH STORY BY JORIS FIORITI A young miner exits the well of a clandestine gold mine on February 20, 2014 in the village of Nobsin, 10km from the city of Mogtedo in the Ganzourgou region, where the gold fever doesnt spare children who risk their lives trying to find a way to survive. AFP PHOTO / AHMED OUOBA (Photo by Ahmed OUOBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Több, mint százan életüket vesztették és legalább negyvenen megsebesültek, amikor összecsapások törtek ki az aranyásók között a Csád északi részén található Kouri Bougoudiban - tájékoztatott a helyi védelmi minisztérium hétfőn.
Vágólapra másolva!

A harcokra május 23-án került sor a líbiai határ közelében, miután két ember vitája elmérgesedett - mondta el Daoud Yaya Brahim csádi védelmi miniszter. Az összecsapásokban mauritániaiak és líbiaiak vettek részt.

A tárcavezető számos katonával együtt a helyszínre sietett a tragédia után.

A nehezen megközelíthető régió tele van bányákkal, ahol gyakran titokban dolgoznak az ország minden területéről, illetve a szomszédos Líbiából, Nigerből és Szudánból érkező aranybányászok.

A térségben a hatóságoknak nincs túl nagy hatalmuk.

Egy kézi erővel dolgozó bányász érkezik vissza a felszínre egy afrikai aranybányából (illusztráció) Forrás: AFP/Ahmed Ouoba

Abderaman Koulamallah kommunikációs miniszter szerdán elmondta, hogy az összecsapások a fővárostól, N'Djamenától több, mint ezer kilométerre északkeletre történtek, és számos halottat és sebesültet követeltek. További részleteket akkor nem lehetett tudni.

Daoud Yaya Brahim védelmi miniszter megjegyezte: nem ez volt az első hasonló eset. Hozzátette: további rendelkezésig felfüggesztették az aranybányászatot Kouriban, tudván, hogy jelentős részben úgyis illegálisan zajlott.