Donald Tusk elhagyja a süllyedő hajót: nem vezeti tovább az Európai Néppártot

TUSK, Donald; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. március 15. Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke (b) és Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Visszatér a lengyel belpolitikába Donald Tusk, az Európai Néppárt jelenlegi elnöke, akinek vezetése alatt az Európai Parlament egyik legnagyobb frakciója komoly lejtmenetbe kezdett. Tuskot azonban Lengyelországban sem fogadják kitörő örömmel - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Kedden és szerdán tartja tisztújító kongresszusát az Európai Néppárt (EPP) Rotterdamban. 2019 óta tölti be Donald Tusk a Néppárt elnöki tisztségét, a lengyel Polgári Platform politikusa azonban ismét a lengyel belpolitika felé fordul, így új elnököt választ az európai pártcsalád.

Donald Tusk és Márki-Zay Péter 2022 március 15-én Budapesten Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Tusk éppen akkor hagyja ott az EPP elnöki székét, amikor „a birodalom hanyatlik" - fogalmaz a Politico brüsszeli lap. Mint írják, az EU legnagyobb pártcsaládja ma már csak árnyéka önmagának, és Tusk vezetése alatt folyamatosan veszített jelentőségéből.

Rámutatnak, hogy az elmúlt években jelentős veszteségeket könyvelhettek el az EPP pártjai. Az EU-tagországok vezetőinek kevesebb mint harmada néppárti politikus, és a pártcsalád tagjai nem szerepelnek jól az országos választásokon. A legnagyobb veszteséget a tavaly őszi német választás jelentette, amikor a pártcsalád legfőbb ereje, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ellenzékbe szorult. De a tavaszi francia elnökválasztáson is kudarcot vallott a Republikánusok jelöltje, rendkívül rossz eredménnyel esett ki az első fordulóban.

Az ideológiai ellentétek is kiélesedtek a pártcsaládon belül, éles viták alakultak ki az alapvetően konzervatív-jobboldali tömörülésben, melyeket a migrációs válság is felerősített. Többek között emiatt vesztette el az EPP a tagjai közül a Fideszt, a nagyobbik magyar kormánypártot, amelynek Orbán Viktor az elnöke.

A Politico arról is ír, hogy Donald Tusk vezetésével sokan elégedetlenek voltak. Alig volt látható tevékenysége és nem tudta megerősíteni a pártcsalád pozícióit. Az elmúlt hónapokban pedig több helyről is az a vád érte, hogy az EPP vezetése helyett Lengyelországba és a lengyel belpolitikába való visszatérésével foglalkozott.