Drágulást hoz az olajembargó Belgiumban is

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Industry oil barrels or chemical drums stacked up.chemical tank.container of barrels of hydrocarbons.hazardous waste of black and blue tank oil.
Vágólapra másolva!
Belgium teljes kőolaj importjának 30 százalékát eddig Oroszországtól szerezte be. Az embargó miatt kieső jelentős mennyiség kiváltására azonban Belgium már hónapok óta felkészült, ezért az orosz kőolajra kivetett behozatali tilalom nem idéz elő fennakadást az ellátásban, nyilatkozta kedden Alexander De Croo belga miniszterelnök a Radio Een, flamand rádiónak.
Vágólapra másolva!

Az olajipari termékek árának további növekedése azonban valószínűsíthető, attól függően, hogy hogyan reagálnak hosszú távon a piacok az uniós embargóra, közölte Jean-Benoit Schrans, a belgiumi olajipari társaságok szövetségének (Energia) szóvivője a Sudinfo hírportállal. Schrans hozzáfűzte, hogy mind a Brent, mind a WTI kőolaj ára kéthónapos csúcsra ugrott az embargó bejelentése után, ugyanis az embargó kezdetben csökkenti a világpiaci kőolaj kínálat egy jelentős részét.

Az uniós szankció miatt a benzin és a háztartási fűtőolaj biztosan drágább lesz, de várhatóan a dízelgázolaj és a GPL gázok ára is tovább emelkedik Belgiumban, j

elezte Johan Mattart, a belga üzemanyag-kereskedők szakmai szövetségének (Brafco) vezérigazgatója a Nieuwsblad belga hírportállal.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A brüsszeli ULB Egyetem geopolitikai és energetikai professzora, Adel Gammal szerint a kőolajipari termékek árának emelkedése a belga gazdaság más részeire is hatással lesz. Érinti majd a vállalatokat, különösen az élelmiszer- és gyógyszergyártás területén. Ez pedig tovább gerjeszti az inflációt.

Az uniós olajembargó bejelentése után a belga miniszterelnök sietett leszögezni, hogy az EU-nak szünetet kell tartania mielőtt egy újabb, netán egy hetedik szankciós csomag bevetését mérlegelné.