A világ legidősebb és leghosszabb ideje, 1952 óta regnáló uralkodójának hivatalos születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21-re esik.

A rendezvény egyúttal a brit uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából szervezett négynapos ünnepségsorozat első nagyszabású eseménye is volt.

II. Erzsébet királynő először 1951-ben volt jelen a Trooping the Colour rendezvényén, akkor még hercegnőként, nagybeteg édesapja, VI. György király képviseletében. A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok, és az uralkodó azóta mindig jelen volt a ceremónián.

Katonák menetelnek a londoni királyi rezidenciához, a Buckingham-palotához vezető sugárúton, a Mallon a II. Erzsébet brit uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából tartott hagyományos zászlós díszszemlén (Trooping the Colour) 2022. június 2-ánForrás: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Sgt Donald C Todd

A rendezvényt 1955-ben, az akkori országos vasutassztrájk miatt törölték, tavaly és tavalyelőtt pedig a koronavírus-járvány miatt csak igen szűk körben, a királynő windsori rezidenciáján, közönség nélkül tartották meg a parádét. Csütörtökön viszont 1500 katona és 400 fős katonazenekar részvételével, két év kihagyás után újból teljes pompájában, több százezres tömeg jelenlétében megtartották a többórás díszszemlét.

A királynő a korábbi években díszes hintóban utazott a Buckingham-palotából a Trooping the Colour helyszínére, a palotától egy mérföldnyire lévő lovastestőrségi laktanya, a Horse Guards Parade gyakorlóterére. Ezúttal azonban - az udvar indoklása szerint mozgásproblémái miatt - a palotában maradt, és a laktanyánál elsőszülött fia, Károly trónörökös és Károly legidősebb fia, Vilmos herceg képviselte a királynőt.

Kamilla cornwalli hercegnő, Károly walesi herceg, brit trónörökös felesége, Károly herceg és II. Erzsébet brit uralkodó (b-j) megtekinti a királynő trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából tartott hagyományos zászlós díszszemlét (Trooping the Colour) a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota erkélyén 2022. június 2-án.Forrás: MTI/AP/Pool/PA/Aaron Chown

A parádén az Egyesült Királyság három majdani uralkodója is jelen volt, hiszen Károly és Vilmos mellett Vilmos és felesége, Katalin hercegnő három gyermeke is részt vett az ünnepségen, köztük György herceg, Vilmos és Katalin legidősebb fia, aki édesapja trónra lépése után szintén trónörökösi rangra emelkedik majd. A családtagok közül ugyanakkor most első ízben hiányzott a királynő néhai férje, Fülöp edinburghi herceg, aki tavaly áprilisban, századik születésnapja előtt néhány héttel halt meg.

A díszszemle után a Buckingham-palotánál is díszes őrségváltást tartottak, és ezt II. Erzsébet királynő családtagjai társaságában a palota híres teraszáról tekintette meg, csakúgy, mint a brit királyi légierő (RAF) gépinek tisztelgő átrepülését, amit a többszázezres ünneplő tömeg egetverő üdvrivalgása kísért.