Farkasok elől menekülve pusztult el 143 birka Idahóban

triglav nemzeti park, legelő birkák
Vágólapra másolva!
Két farkas támadt egy birkanyájra Idahóban, a megrémült juhok közül 143 elpusztult, amikor menekülés közben egy szakadékba zuhanva egymás hegyére-hátára estek és megfulladtak - közölte az idahói vadgazdálkodási hatóság csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A baleset május közepén történt az állam délnyugati részén, a Boise melletti dombvidéken, amely népszerű kiránduló és kerékpáros célpont, de szarvasoknak, őzeknek, valamint ragadozóknak, medvéknek, pumáknak és farkasoknak is otthont ad.

Az állattartókat érő károk miatt a szövetségi mezőgazdasági minisztérium vadgazdálkodási szolgálata évente általában 14 farkast lő ki.

- írta közleményében Ed Schriever, a vad- és halgazdálkodási hatóság igazgatója.

Farkasok elől menekülve pusztult el 143 birka Idahóban. A kép illusztráció! Forrás: Travelo

Az idahói hatóság azt kérte a szövetségi vadgazdálkodási szolgálattól, hogy lőjék ki a két farkast, de nem találták meg őket.

A birkák pusztulását egy idahói állami állatgazdálkodási bizottság jelentette először csütörtökön. Reggeli közleményük szerint a birkanyáj elleni támadás fényes nappal történt.

- mondta Frank Shirts, a nyáj tulajdonosa a bizottságnak.

Arról is beszámoltak, hogy a birkákat 24 órában őrző két juhász kergette el a ragadozókat.

Két pireneusi hegyikutya is vigyázott a juhokra, ők nem sérültek meg, mert kitértek a farkasok útjából.

Shirts szerint ez volt a legsúlyosabb farkastámadás, mióta 1995-ben farkasokat engedtek szabadon Idaho középső részén. Azt mondta, kártérítést fog kérni egy ragadozókárokkal foglalkozó program keretében.