Az oroszok legújabb lépésével döntő fordulat jöhet

ukrajna, civilek mentése, háború, orosz ukrán háború
This handout picture taken on an unknown date and released by press-service of Commander-in-Chief of the Ukrainian Armed Forces on June 4, 2022 shows self-propelled howitzers M109A3, provided in the framework of international technical assistance by Norway, shooting on the front line with Russian troops in an unknown place of Ukraine. (Photo by press-service of Commander-in-Chief of the Ukrainian Armed Forces / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Press-service of Commander-in-Chief of the Ukrainian Armed Forces " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Több robbanás rázta meg Kijev egyes részeit vasárnap hajnalban. Az ukrán főváros ellen hetek óta ez volt az első támadás.
Vágólapra másolva!

A város felett fekete füstfelhőket lehetett látni, a mentők és a tűzoltók igyekezték kezelni a robbanások utóhatásait. Úgy tudni, egy ember megsérült.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere azt mondta, a robbanások a város központjától nyugatra, a Darnyckij és a Dnyiprovszkij negyedben történtek.

Az elmúlt hetekben Kijevet megkímélték a támadásoktól az oroszok, mivel inkább a kelet-ukrajnai Donbász régióra összpontosítottak - írja a BBC.

A leghevesebb harcok jelenleg Szeverodonyeckben zajlanak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, a helyzet továbbra is rendkívül nehéz, mivel utcáról utcára dúlnak a harcok.

A város elfoglalásával Luhanszk régió az orosz erők és a helyi szeparatista szövetségeseik kezébe kerülne, akik a szomszédos Donyeck nagy részét is ellenőrzésük alatt tartják.

Az ukránok azt állítják, a várost folyamatos légicsapások és fegyvertűz alatt tartják, de az ukrán katonák kitartanak.

Forrás: BBC

Szerhij Gajdaj, Luhanszk kormányzója is azt mondta, hogy az ukrán katonák kitartanak Szeverodonyeckben, de a nyugat által adományozott precíziós fegyverekre várnak.

A harcok miatt a város nagy része romokban hever, civilek ezrei bujkálnak a pincékben.

Gajdaj szerint az oroszok több hidat is felrobbantottak, hogy megakadályozzák a fegyver- és segélyszállítmányok eljuttatását az ukránoknak.