Az elutasított menedékkérő migránsok is Németországban maradhatnak az új javaslat alapján

Németország, Berlin, menekültek, migráns
Vágólapra másolva!
A német baloldali belügyminiszter egyik javaslata szerint a jövőben az a migráns is maradhatna az országban, akinek elutasították menedékkérelmét – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a berlini kormánykoalíció gerincét adó Szociáldemokrata Párthoz (SPD) közel állónak tartott Der Spiegel című lapra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Németországban eddig sem működött az elutasított menedékkérő migránsok visszatoloncolása a származási országukba, egy friss törvényjavaslat szerint pedig azok a migránsok, akik nem kaptak menedékkérelmet, tartósan az országban maradhatnának – ha rendelkeznek türelmi engedéllyel és jól beilleszkedtek. Nancy Faeser szociáldemokrata szövetségi belügyminiszter hamarosan bemutathatja a törvényjavaslata részleteit.

A rendelkezés lehetőséget adna azoknak a migránsoknak, akik legalább öt éve élnek Németországban türelmi engedéllyel, hogy örökre az országban maradhassanak – ráadásul legálisan.

A javaslat szerint az érintettek kezdetben egyéves próbaidőre szóló tartózkodási engedélyt kapnak. Ha ez idő alatt bizonyítani tudják, hogy elsajátították a német nyelvet, és biztosítani tudják a megélhetésüket, akkor hosszú távú tartózkodási jogot kapnak. Mint az nemrég kiderült,

a baloldali szövetségi kormány mindhárom tagja, a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok már akkor megegyeztek erről, amikor még csak a koalíciós tárgyalások folytak.

Faeser belügyminiszter javaslata minden bizonnyal rengeteg bírálatot kap majd, tekintve hogy egy jelentés szerint

Németországban a bűncselekmények elkövetőinek csaknem fele bevándorló.

Afrikai migránsok Berlinben. A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A valós arány azonban ennél jóval 50 százalék feletti, mert a kettős állampolgárokat – német és egy másik állampolgársággal is rendelkező – automatikusan németként regisztrálnak egy eljárás során.

Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt,

2021-ben összesen 677 csoportos nemi erőszakot regisztráltak Németországban, és csak 462 esetben azonosították a gyanúsítottakat.

Ez több mint kétszerese a 2018-ban regisztrált 300 esetnek. Ráadásul majdnem minden második csoportos nemi erőszak gyanúsítottjának nincs német állampolgársága.

A csoportos nemi erőszak egy olyan probléma Németországban, ami a 2015-ös nagy migrációs hullám óta terjedt el ekkora mértékben, és a külföldi elkövetők aránya is ekkor kezdett ugrásszerűen emelkedni.