Angela Merkel az ukránok új célpontja

MERKEL, Angela
Berlin, 2021. augusztus 10. Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott a német tartományi vezetőkkel a koronavírus-helyzetről Berlinben 2021. augusztus 10-én. MTI/EPA/Reuters pool/Christian Mang
Vágólapra másolva!
Angela Merkel volt német kancellárt támadta Zelenszkij egyik vezető embere, miután Merkel szerdán - visszavonulása után először - hosszú interjút adott. A volt kancellár elítélte Putyint és a háborút, de fenntartotta, hogy helyesen cselekedett, amikor próbált normális kapcsolatokat kiépíteni az oroszokkal, így az Északi Áramlat 2 gázvezetéket is megvédte. Percről percre tudósításunk a háborúról itt olvasható.
Vágólapra másolva!

Merkel a Berliner Ensemble-ban, Brecht híres színházában másfél órán keresztül válaszolt a Spiegel egyik újságírójának kérdéseire. Azt mondta, nem kell „bocsánatot kérnie", amiért a diplomáciára és a kereskedelemre támaszkodott, és így próbálta elkerülni az ukrajnai háborút. Azt is mondta, hogy több éve tisztában van azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegeti az európai biztonságot, de Németország érdeke, hogy "egy modus vivendit találjon Oroszországgal".

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója erre agresszív stílusban támadta Merkelt. Azzal vádolta, hogy elősegítette Európa függőségét az orosz gáztól és olajtól.