Bejelentés: elkezdődött a harmadik világháború

PUTYIN, Vlagyimir,
Szocsi, 2022. június 4. Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút ad a Rosszija 1 állami tulajdonú orosz televíziós csatornának az államfői nyári rezidencián, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2022. június 3-án. MTI/AP/Szputnyik Pool/Mihail Klimentyev
Vágólapra másolva!
Néhány napja az orosz állami tévé arról beszélt, már nem csak Ukrajnát, hanem az egész NATO-t demilitarizálni kell. Vlagyimir Szolovjov, az orosz állami televízió műsorvezetője ezután pedig arról beszélt legújabb műsorában, hogy szinte mindent elpusztító nukleáris háború jöhet akkor, ha Ukrajnába továbbra is nyugati fegyverszállítmányok érkeznek - a Mandiner írt erről. Nyilvánvaló a nukleáris háborúra utalás csak egy kommunikációs fogás, miként természetesen a harmadik világháború kifejezés is, de ami a lényeg: elhúzódó háborúra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Olga Skabejeva a Rosszija–1 televízióban futó műsorában azt mondta, Oroszország olyan helyzettel néz szembe, amikor a NATO-t kell „demilitarizálnia".

A műsorvezető azt mondta:

Kénytelenek vagyunk demilitarizálni nemcsak Ukrajnát, hanem az egész NATO-t" - fogalmazott a tévés május végén.

Vlagyimir Szolovjov pedig tegnap azt mondta, érezhető és abszurd túlzással - ami aktuálissá teszi Skabejeva mondatainak felidézését - , hogy

A műsor idevágó részlete itt tekinthető meg angol felirattal:

A műsorvezető azt is mondta, hogy

Az orosz (és az amerikai) oldal kommunikációs hadviseléséből természetesen nem az következik, hogy jön a nukleáris csapás. Ahogy - szintén természetesen - a harmadik világháborúra vonatkozó orosz televíziós bejelentést is jelképesnek kell értelmezni.

Ami biztos, ami a lényeg és ami a realitás: elhúzódó háborúra kell felkészülni.

Percről percre tudósításunk a háborúról itt olvasható.