Az ukrajnai háború igazából "két világrend közötti indirekt összeütközés" - mondta Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke. Percől percre közvetítésünk itt olvasható.

Az ukrajnai háború bizonyos értelemben már európai, sőt globális jelleget öltött, hiszen világméretűek a gazdasági következményei, Lengyelország érdeke pedig az, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke. Az ukrajnai háború jelenleg "az egyik legsúlyosabb téma" - hangsúlyozta a biztonsági és nemzetvédelmi ügyekért kormányfő-helyettesként felelős Kaczynski a közép-lengyelországi Sochaczew városban rendezett gyűlésen.

"Nem akarok senkit sem megijeszteni, azt állítani, hogy a háború tovább fog terjedni" - jelentette ki Kaczynski, hozzáfűzve: a pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció mindent megtesz az ilyen forgatókönyv megakadályozásáért.

Jaroslaw Kaczynski:Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A pártelnök megerősítette a lengyel védelmi képességek további fejlesztésének terveit is. "Nem akarjuk a háborút, elrettenteni akarunk, meg akarjuk mutatni az oroszoknak, hogy nincs itt keresnivalójuk" - érvelt. Hozzáfűzte: Lengyelország számíthat a NATO-ra, "de csakis akkor, ha maga is erőteljesen fegyverkezik". A lengyel kormány szerint - az ukrajnai háború miatt - állandó szövetséges bázisokat kell létesíteni a NATO keleti szárnyán, beleértve Lengyelország területét, és Varsó állandóvá szeretné tenni mintegy 10,5 ezer amerikai katona lengyelországi jelenlétét.