10 ezer amerikai katona érkezhet Ukrajna szomszédjába

Jaroslaw Kaczynski In Krakow 2019 CANDIDATE CHAIRMAN Cracow Deputy DEPUTY PRIME MINISTER Domestic Life EU Editorial ELECTION Election 2019 EUROPE European 2019 EUROPEAN PARLIAMENT Human Interest Justice - Concept KRAKOW - POLAND Krakow Law and Justice - P
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) újraválasztott elnöke.
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai háború igazából "két világrend közötti indirekt összeütközés" - mondta Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke. Percől percre közvetítésünk itt olvasható.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai háború bizonyos értelemben már európai, sőt globális jelleget öltött, hiszen világméretűek a gazdasági következményei, Lengyelország érdeke pedig az, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke. Az ukrajnai háború jelenleg "az egyik legsúlyosabb téma" - hangsúlyozta a biztonsági és nemzetvédelmi ügyekért kormányfő-helyettesként felelős Kaczynski a közép-lengyelországi Sochaczew városban rendezett gyűlésen.

"Nem akarok senkit sem megijeszteni, azt állítani, hogy a háború tovább fog terjedni" - jelentette ki Kaczynski, hozzáfűzve: a pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció mindent megtesz az ilyen forgatókönyv megakadályozásáért.

Jaroslaw Kaczynski: Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A pártelnök megerősítette a lengyel védelmi képességek további fejlesztésének terveit is. "Nem akarjuk a háborút, elrettenteni akarunk, meg akarjuk mutatni az oroszoknak, hogy nincs itt keresnivalójuk" - érvelt. Hozzáfűzte: Lengyelország számíthat a NATO-ra, "de csakis akkor, ha maga is erőteljesen fegyverkezik".

A lengyel kormány szerint - az ukrajnai háború miatt - állandó szövetséges bázisokat kell létesíteni a NATO keleti szárnyán, beleértve Lengyelország területét, és Varsó állandóvá szeretné tenni mintegy 10,5 ezer amerikai katona lengyelországi jelenlétét.