Az osztrák államvédelmi szolgálat leleplezte és felszámolta az Iszlám Állam (ISIS) egyik „alvó sejtjét", melynek tagjai robbantásos merényletekre készültek európai tömegrendezvényeken, köztük az áprilisi Bécsi Maratonon. Az iraki születésű, Ausztriába a 2015-ös migránshullám idején beengedett ISIS-terroristák így kívántak bosszút állni volt vezetőjük, Abu Ibrahim al-Hasiminak a haláláért.

Az osztrák terrorelhárítási hivatal és a rendőrségi hírszerző szolgálat nyomozóinak – az európai nyomozó hatósággal együttműködve – sikerült lokalizálni és ártalmatlanná tenni egy rendkívül veszélyes iszlamista sejtet, amely merényletek elkövetésére készült – írja a Híradó.hu az osztrák Kronen Zeitung című lapra hivatkozva.

Az osztrák lap információi szerint a dzsihádisták egyik célpontja az április végén megrendezett bécsi maraton volt, amelyen közel hatezer futó vett részt. Az Iszlám Állam terrorszervezet ausztriai hívei a „bostoni merénylők" mintáját követve akartak hasonló robbantásos merényletet végrehajtani.

Játékkonzollal tervezték meg a merényletet

Az iraki állampolgárságú migránsokból álló öttagú csoport tagjai – akik közül négyen már másik országban élnek – tapasztalt vezetőnek számítottak az Iszlám Állam fénykorából.

Az osztrák terrorelhárítás listájának élén az egyik iraki ISIS-vezér állt, aki védett státuszt élvezett, mivel férfi a 2015-ös migránshullám idején érkezett Ausztriába.

Robbantás a Boston Marathonon – Házi készítésű bomba robbant 2013. április 15-én, a bostoni maratoni futóverseny céljának közelében, három ember halálát okozva és megsebesítve 260 embert. A két főzőedénybe rejtett, saját készítésű pokolgépet az utcán lévő kukákban helyezték el a merénylők. A robbanószerkezetekbe csapágygolyókat és fémdarabokat is elhelyeztek, ami rendkívül súlyos sérüléseket okozott. A rendőrség kiderítette, hogy a merényletet egy, az Egyesült Államokban élő testvérpár készítette elő, akik több szálon kötődtek az Iszlám Állam terrorszervezethez.

A dzsihádisták nagyszabású terve

Az arab „Naqaha" kifejezés után gyógyító hadműveletnek elnevezett európai bosszúhadjárat az Iszlám Állam volt vezetőjének, Abu Ibrahim al-Hasimi – a hírhedt ISIS-alapító, Abu Bakr al-Bagdadi utódjának – halálával kezdődött. A terrorszervezet akkori vezetője még februárban robbantotta fel magát, miután az amerikai különleges egységek megtalálták rejtekhelyét Szíriában és körbekerítették azt. Az Iszlám Állam szóvivője ezután bosszúhadjáratra szólította fel a szervezet követőit európai tömegrendezvényeken.