Óriási áradás sodort el egy házat a Yellowstone Nemzeti Parkban - videó

weather Horizontal AERIAL VIEW
A handout picture released on June 14, 2022 on the official Twitter account of Yellowstone National Park shows an aerial view of a paved road, eroded and washed out in several places due to high water levels in the adjacent river, at the northern portion of Yellowstone National Park. - Yellowstone National Park announced on June 13, 2022 that all entrances to the park are temporarily closed due to "extremely hazardous conditions" caused by "unprecedented" rainfall and flooding. (Photo by YELLOWSTONE NATIONAL PARK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / YELLOWSTONE NATIONAL PARK " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Elsodort egy megáradt folyó egy házat az Amerikai Egyesült Államokban található Yellowstone Nemzeti Parkban.
Vágólapra másolva!

A látványos felvétel Montana államban készült, ahol az látható, hogy az esőzések miatt megáradt Yellowstone-folyó sodráda magával ránt egy házat.

A BBC azt írja, hogy a rendkívüli időjárás miatt a nemzeti parkot lezárták, pedig ezt nagyon ritkán szokták megtenni. Az Egyesült Államokban több mint 10 ezer látogatónak kellett elhagynia helyi idő szerint kedden a Yellowstone Nemzeti Parkot, amelynek északi részén súlyos áradások miatt több kis település, híd és út víz alá került.

Az áradásokban utak és hidak is megrongálodtak.

A megáradt Yellowstone-folyó Forrás: AFP/Handout

A legrégebbi - idén a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő - amerikai nemzeti park akár még

- mondta el Cam Sholly, a Yellowstone Nemzeti Park igazgatója, arra figyelmeztetve, hogy az előrejelzések szerint a hét végén ismét fokozódhat az árvízveszély.

A Yellowstone folyó vízszintje példátlan mértékben megemelkedett az utóbbi napokban lezúduló esőzések és a gyors hóolvasás következtében.

Corwin Springsnél hétfőn elérte a 420 centimétert, míg az előző - 1918-ban feljegyzett - rekord 350 centiméter volt.

Több parkőr is arról számolt be, hogy hasonló áradást még nem láttak.

Elmosott úszakasz a Yellowstone Nemzeti Parkban Forrás: AFP/-

A medréből kilépett, óriási sodrású folyó Montana állam déli és Wyoming állam északi részein okozott nagy pusztítást: faházakat sodort el az ár, kisebb települések kerültek víz alá, helyenként földcsuszamlások is voltak, és sok helyen leállt az áramszolgáltatás.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az áradások miatt veszélybe kerülhet a térség ivóvízellátása és szennyvízrendszere is.

A montanai Red Lodge településen, amely a yellowstone-i kirándulások egyik kedvelt kiindulópontja, elöntötte a víz a fő utcát, ahol rövid időn belül már pisztrángok is megjelentek. A kisvárosban és a közeli Fromberg településen legalább kétszáz lakóházat öntött el a víz.

Kilépett medréből a folyó Forrás: AFP/-

Csak néhány hátizsákos sátorozó maradt még a park területén, Sholly elmondása szerint felvették velük a kapcsolatot, és a hatóságok készenlétben állnak, hogy szükség esetén helikopterrel ki tudják menekíteni őket.

A folyó vízszintjének visszaszorulása után lehet csak felmérni, hogy az árvíz mekkora anyagi kárt okozott.

Ha a természeti katasztrófa miatt az északi részt nem nyitják újra, akkor a nemzeti park látogatói idén nyáron nem mehetnek el a Tower-vízeséshez, a Mamut-hőforrásokhoz és a Lamar-völgyhöz sem.

A nemzeti park vezetése szerint a táj drámai változáson ment keresztül 36 óra leforgása alatt: egy szakaszon a folyó medervonala feltehetően maradandóan megváltozott, ami miatt a víz alá került utak egy részét máshol lesznek kénytelenek majd újraépíteni.