Mint ismert, az Európai Unió globális minimumadót akar bevezetni, ez viszont óriási gondokat okozna, például Magyarországnak is. A globális minimumadó világszerte is rendkívül megosztott téma, nemrég az Egyesült Államok több republikánus politikusa is arról beszélt, hogy ellenzik a tervezetet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban arról beszélt, hogy a magyar kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől, annak bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség. Hozzátette, hogy az európai gazdaság nagyon komoly nehézségekkel néz szembe a háború miatt, ebben a helyzetben a termelő vállalatokat sújtó újabb adóterhek végzetesek lehetnek.

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke hétfőn beszélt arról, hogy a minimumadó bevezetésének előkészítése körül a szükséges szakértői munka nem megfelelő ütemben halad. Kiemelte, hogy korábban a tervezet csak a digitális cégekre vonatkozott, most viszont elindult egy másik kezdeményezés is, amely már minden vállalatra kibővítené a szabályozást.

Szerinte viszont egy ilyen szabályozás elfogadása Magyarország számára rossz lépés lenne, rontaná a versenyképességet. Továbbá kevés felkészülési idő maradna azoknak a vállalkozásoknak, amelyeket érintene.

Nemcsak a magyar kormánypárti politikusok vannak azon a véleményen, hogy a globális minimumadó bevezetése a jelenlegi háborús helyzetben nem jó ötlet. Ezt mondják például az amerikai republikánusok is.Rick Scott republikánus szövetségi szenátor október végén beszélt arról, hogy a globális minimumadó negatív hatással lenne a jövőbeli amerikai versenyképességre, és nem áll érdekében az amerikai adófizetőknek, munkahelyteremtőknek és családoknak.

Az Amerikai Egyesült Államok CapitoliumaForrás: AFP/Olivier Douliery

Mike Crapo szövetségi szenátor, a Felsőház Pénzügyi Bizottságának republikánus vezetője arról beszélt, hogy míg Joe Biden már biztosra vette a megállapodást, az Európai Unió mégsem tudott döntést hozni a globális minimumadó ügyében. Crapo kijelentette, hogy ha ebben a témában Brüsszelben sem tudtak megállapodni, akkor minden bizonnyal más országokban, például Kínában sem fogják elfogadni a javaslatot.

Crapo arra is kitért, hogy Biden elhanyagolta a kongresszussal történő egyeztetést a globális minimumadó ügyében, aminek az eredménye egy, az amerikai cégek és munkavállalók számára rossz megállapodás lett.

John Barrasso szenátor szerint a globális minimumadó versenyellenes, káros a gazdaságra nézve.

Pat Toomey szenátor, a Költségvetési Bizottság tagja tavaly nyáron még ennél is élesebben bírálta a tervezetet:

Ez egy szörnyű ötlet. Miért akarnánk megduplázni a globális minimumadót, ez egy nagyon rossz megközelítés. Maga a tény pedig, hogy megpróbálunk más országokat meggyőzni arról, hogy emeljék az adókat, kvázi beismerése annak a kárnak, amit az országunknak okozunk - mondta.