Megdöbbentő európai felmérés az orosz-ukrán háborúról

ukrán válság 2022, háború, orosz, ukrán, orosz-ukrán, konfliktus, ukrajna, oroszország, pusztítás, Donbasz
Ukrainian servicemen prepare to fire with a French self-propelled 155 mm/52-calibre gun Caesar towards Russian positions at a front line in the eastern Ukrainian region of Donbas on June 15, 2022. - Ukraine pleaded with Western governments on June 15, 2022 to decide quickly on sending heavy weapons to shore up its faltering defences, as Russia said it would evacuate civilians from a frontline chemical plant. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az európai emberek az ukrán konfliktus végét akarják, még akkor is, ha Ukrajnának ehhez területekről kellene lemondania - derül ki az European Council on Foreign Relations (ECFR) felméréséből.
Vágólapra másolva!

A neves think tank által végzett közvéleménykutatás alapján látható, hogy kezdi lendületét veszteni az európaiak körében Ukrajna támogatása, miközben folyamatosan csökken azon emberek aránya is, akik mindenáron meg akarják büntetni Oroszországot.

A béke érdekében mostanra sokan azt sem bánnák, ha Ukrajna önként lemondana területei egy részéről.

A kutatás szerint még azok körében is komoly aggodalmak vannak, akik támogatják az egyre súlyosabb oroszellenes szankciókat. Ők leginkább amiatt bizonytalanodtak el az elmúlt időszakban, mert saját maguk is látják, hogy Európának hatalmas árat kell fizetnie Ukrajna támogatásáért.

A május közepén 10 országban folyatott felmérés négy kategóriába sorolta a válaszadókat. A 35 százalékuk mindenáron békét akar, 22 százalékuk Oroszország megbüntetését helyezi előtérbe, 20 százalékuk ugyan támogatja a szankciók egy részét, de tart is a következményektől, a kutatók pedig a válaszadók 23 százalékát a "maradék" kategóriába sorolták.

Az emberek békét akarnak, miközben egyre inkább csökken a szankciókat támogatók csoportja Forrás: AFP/Aris Messinis

Az ECFR figyelmeztetett arra is, hogy az európaiaknak elegük van a konfliktusból, és az elégedetlenség csak tovább fokozódik majd a jövőben a drámaian megugró energetikai és élelmiszerárak miatt. Ennek következtében arra számítanak, hogy a békét akarók pártja erőteljes növekedésnek indul, ami komoly megosztottsághoz vezethet több országban.

Az kutatók szerint az is egy elhibázott taktika volt, hogy az európai vezetők hetekig Ukrajna esetleges győzelméről és Oroszország legyőzéséről beszéltek, nem pedig a valós helyzetről.

Szintén kiderül, hogy a válaszadók szerint az Egyesült Államok és Kína sértetlenül kerül ki a konfliktusból, míg Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió is komoly veszteségeket szenved el a háború következtében. A legtöbben az emelkedő árak és az atomfenyegetés miatt aggódnak, a legkevésbé pedig az Ukrajnából érkező menekültek miatt.

Az orosz-ukrán háború eseményeit ITT követheti élőben!