Itt az orosz döntés: megmondták, mi a feltétele a békének

Volodimir Zelenszkij portré
Kijev, 2022. április 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Szergej Tszekov, az orosz külügyi bizottság tagja nemrég interjút adott az Izvesztijának, amely során kijelentette, hogy Oroszország csak azt követően fog tárgyalni Ukrajnával a békéről, miután Kijev kapitulált.
Vágólapra másolva!

Tszekov az interjú során többek között megemlítette azt is, hogy az ukrán kapituláció után a tárgyalásokat már nem Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatnák le az oroszok, arra viszont nem tért ki, hogy kivel tervezik a megállapodást.

Az oroszok csak a teljes ukrán megadás után tárgyalnának Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a korábbi béketárgyalásokat vezető Vlagyimir Medinszki is, aki szerint a tárgyalások leállása tragikus az ukrán nép számára.

Ő úgy véli, hogy Kijev nem válaszolt Moszkva békejavaslataira, valamint a tűzszünetről is azért maradt el a megállapodás, mert az ukránok nem akartak vesztes helyzetben tárgyalóasztalhoz ülni.

Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pedig egy nappal korábban arról beszélt, hogy a béketárgyalások azért akadtak meg, mert az amerikaiak ezt követelték Kijevtől.