Érvénytelenítette egy román bíróság az erdélyi Kovászna megye zászlaját elfogadó kormányhatározatot

Kovászna megyezászló, Kovászna
Vágólapra másolva!
Érvénytelenítette a Brassói Táblabíróság a Kovászna megye zászlaját elfogadó kormányhatározatot – közölte az MTI a Krónika erdélyi magyar napilapra hivatkozva. A keresetet a székelyföldi magyar jelképeket tartalmazó zászló ügyében két román álvicil szervezet nyújtotta be, a magyarellenes Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Dan Tanasă szélsőjobboldali (AUR párt) parlamenti képviselőhöz kötődő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC). Korábban a Brassói Táblabíróság ugyanezen álcivilek keresete nyomán érvénytelenítette a megyeszékhely, Sepsiszentgyörgy városzászlaját elfogadó kormányhatározatot.
Vágólapra másolva!

A kedden kimondott első fokú ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A határozat nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani ellene. A székelyföldi Kovászna megye önkormányzatát és a zászlót elfogadó román kormányt

egy magyarellenes álcivil szervezet, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma perelte be a jelkép miatt, majd a perbe beavatkozott a magyar jelképek és feliratok ellen pereskedő, Dan Tanasă szélsőjobboldali (AUR) parlamenti képviselőhöz kötődő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) is.

A román álcivil szervezetek hiányolták a román közösség szimbólumait a zászlóról, bármit is jelentsen ez.

Kovászna megye zászlaja Forrás: BY-SA 3.0 / wikipedia

Kovászna megye zászlajának hivatalossá tételét Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, miniszterelnök-helyettes jelentette be tavaly szeptemberben, miután a bukaresti kabinet elfogadta a Cseke Attila (RMDSZ) vezette fejlesztési minisztérium által beterjesztett kormányhatározat-tervezetet. A zászló kék sávokkal határolt középső, arany színű sávjában kék címerpajzs található, melyen ezüstkardot tartó páncélos kar látható. A kard szívet szúr át. A címerben a térségre jellemző szimbólumok, a nap és a hold is láthatóak, a három csillag a megye három székére: Sepsi-, Kézdi- és Orbaiszékre utal. A zászlón látható címer Háromszék (Kovászna megye korábbi neve) hagyományos címere.

A Brassói Táblabíróság korábban ugyanazok az egyesületek keresete nyomán a Sepsiszentgyörgy városzászlaját elfogadó kormányhatározatot érvénytelenítette első fokú ítéletében. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a múlt héten közölte:

fellebbeznek az ítélet ellen.

Az RMDSZ politikusa arról is beszámolt, hogy az első fokú ítélet indoklásában a bírák nem hivatkoztak eljárási hibákra, hanem a zászló "reprezentativitását" kifogásolták. A politikus úgy vélte: ez a kérdés meghaladja a bíróság hatáskörét.

– idézte a Háromszék napilap Antal Árpádot, aki úgy fogalmazott: számára az indoklás "a sci-fi kategóriába tartozik".