Putyin kemény üzenetet küldött a Nyugatnak

PUTYIN, Vlagyimir Szentpétervár, 2022. június 17.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 17-én.
MTI/AP/Dmitrij Loveckij
Szentpétervár, 2022. június 17. Vlagyimir Putyin orosz elnök a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 17-én. MTI/AP/Dmitrij Loveckij
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin Szentpéterváron mond beszédet, ahol átgondolatlannak és őrültségnek nevezte az Oroszországgal szemben hozott nyugati szankciókat, amelyek véleménye szerint teljes kudarcot vallottak és a Nyugatot teszik tönkre, nem Oroszországot.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök szerint nyugaton tombol az oroszfóbia, amelyet a szankciókhoz hasonlóan szintén őrültségnek tart. Putyin arról is beszélt, hogy Oroszországot nyomás alá próbálják helyezni, például az ellátási láncok tönkretételével, a nyugati vállalatok kivonulásával, Oroszország vagyonának befagyasztásával.

Putyin szerint viszont ezek a szankciók kudarcot vallottak, nem működnek, a Nyugat csak saját magát teszi tönkre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 17-én Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Az orosz elnök az ukrán helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszország minden kitűzött célját el fogja érni a "különleges hadművelet" során. Hozzátette, hogy az orosz nép támogatása hatalmas erőt és magabiztosságot ad a hadsereg számára.

Kijelentette, hogy az Ukrajna elleni hadművelet megkezdése nehéz döntés volt, de szükséges.

Putyin megemlékezett arról, hogy az ukrán hadművelet legfőbb célja Donbasz lakosainak megvédése, akik régóta szenvednek a kijevi rezsim miatt, amely népirtást hajtott végre a térségben nyolc éven keresztül.

Szentpéterváron az orosz elnök azt mondta, hogy a nyugati országok aláássák a nemzetközi normákat a saját geopolitikai illúziójuk nevében. Putyin kitért arra, hogy Moszkva hajlandó biztosítani a világ élelmiszerbiztonságát, hozzátéve, hogy Oroszország és a világközösség számára az élelmiszerválság rendezése az egyik legfontosabb ügy.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 17-én Forrás: MTI/AP/TASZSZ/Szergej Bobilev

Putyin reagált Joe Biden, az Egyesült Államok demokrata elnökének azon megjegyzésére is, amikor a nyugati háborús inflációt "Putyin inflációjának" bélyegezte:

- jegyezte meg az orosz elnök.

Putyin ezek mellett újabb gazdaságvédelmi intézkedést javasolt. Kiemelte, hogy Oroszországban egyelőre teljesen fel kell függeszteni a vállalatok ellenőrzését és vizsgálatát azokban az esetekben, amikor az adott cég tevékenysége nem jelent magas szintű kockázatot. Kitért arra is, hogy Oroszország elképesztő gazdasági lehetőségeket rejt magában, ezért sürgette a befektetőket, hogy továbbra is üzleteljenek az országban.

Putyin ugyanakkor kritikákat is megfogalmazott. Szerinte Oroszországban mindenki annyit költ, amennyit keres, ez a felfogás pedig nem tűnt el. Úgy véli, hogy Oroszország fejlődéséhez társadalmi igazságosságra van szükség, amivel leküzdhető az országon belül tapasztalt gazdasági egyenlőtlenség.

Az éves háborús inflációval kapcsolatban Oroszország célja továbbra is a 4 százalék elérése a jelenlegi 16,7 százalék helyett.

A demográfiai problémákra is kitért az orosz elnök. Ezen a területen a helyzetet szélsőségesen nehéznek bélyegezte. Áprilisban kevesebb, mint 100 ezer gyermek született Oroszországban, ami majdnem 13 százalékkal múlta alul a 2020-as adatokat.

Vlagyimir Putyin a két és háromgyermekes családokat nevezte Oroszország jövőjének, a kormány pedig azon fog dolgozni, hogy családvédelmi politikával jobban meg tudja segíteni őket.